Αλκοόλ κι εγκυμοσύνη

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - HAIR STYLES

Επιμέλεια Μαρία Ανθοπούλου Κελεσίδου

Δανέζικη έρευνα διαπίστωσε ότι μητέρες που έπιναν έως και έξι ποτήρια αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, είχαν παιδιά εξίσου έξυπνα και καλά ανεπτυγμένα, όπως αυτά από μητέρες που απείχαν από το αλκοόλ.

Πέντε ολοκληρωμένες μελέτες που συντόνισε το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία δεν έχουν βρει αποδείξεις των δυσμενών επιπτώσεων από τη χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Obstetrics & Gynecology , διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν κατά την κύηση μέτρια τα πήγαν εξίσου καλά όπως και τα άλλα παιδιά στη νοημοσύνη και τις συναισθηματική δοκιμές. Παρά τα πορίσματα, οι συντάκτες έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι εξακολουθούμε να προτείνουμε στις γυναίκες να αποφεύγουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η βαριά χρήση αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για  νευροαναπτυξιακές ανωμαλίες και τη δια βίου αναπηρία σε αγέννητα παιδιά. Αλλά μια πρόσφατη έκθεση από τις ΗΠΑ  -Centers for Disease Control- σημείωσε ότι περισσότερο από 14 τοις εκατό μεσήλικων εγκύων γυναικών, που ρωτήθηκαν είπαν ότι έπιναν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Ulrik Schiøler Kesmodel, ένας γυναικολόγος και επιδημιολόγος της δημόσιας υγείας  στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής μίας εκ των μελετών, είπε ότι η έλλειψη σαφούς καθοδήγησης σχετικά με το αλκοόλ θα μπορούσε να πιέσει τις έγκυες γυναίκες που μπορεί να αισθάνονταν ένοχες χωρίς λόγο αφού καταναλώσουν μερικά ποτά. «Τώρα έχουμε επιστημονικά στοιχεία που μπορεί να θέσει το μυαλό τους σε ανακούφιση,» είπε ο Kesmodel στο Wine Spectator .

Οι συγγραφείς της μελέτης, δήλωσαν ότι είναι η πρώτη φορά που ιατρικοί ερευνητές διεξήγαγαν μια τέτοια συντονισμένη και ποικίλη εξέταση για την επίδραση του προγεννητικής κατανάλωσης αλκοόλ. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε τεστ νοημοσύνης από 1.628 παιδιά από τη Δανία, σε συνδυασμό με αυτοαναφερόμενα ερωτηματολόγια για το αλκοόλ από τις μητέρες τους ». Σε μία μελέτη, τα παιδιά εξετάστηκαν κλινικά και στη συνέχεια συμμετείχαν σε πέντε δοκιμές λεκτικής  και πέντε δοκιμές επιδόσεων. Σε μια άλλη μελέτη, οι δοκιμές επικεντρώθηκαν στη συμπεριφορά του παιδιού -μόνο του- και μεταξύ των συμμαθητών του.

Σύμφωνα με καθεμία από τις μελέτες, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που κατανάλωναν μία με έξι μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα ήταν εξίσου ευφυή και καλά αναπτυγμένα όσο τα παιδιά των μητέρων που απείχαν από το αλκοόλ.

Όσο για τις γυναίκες που ανέφεραν την περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση, περισσότερα από πέντε ποτά σε μια συνεδρία, τα παιδιά τους επίσης εκτελούσαν σωστά τα τεστ νοημοσύνης. Αλλά αυτές οι γυναίκες δεν είχαν τη συνήθεια να καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ, σημείωσε η μελέτη. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε αρνητικές επιπτώσεις για το εύρος προσοχής των παιδιών σε περιπτώσεις που η μητέρα έπινε εννέα ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα.

Οι συγγραφείς έσπευσαν να σημειωθεί ότι η αποχή από το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τις έγκυες γυναίκες καθώς εξακολουθεί να μην υπάρχει κανένα αποδεδειγμένο, ασφαλές όριο. «Η Δανέζικη Αρχή Υγείας και Φαρμάκων, συνιστά στις εγκύους να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά γνωρίζουμε από άλλες μελέτες ότι περίπου οι μισές από τις έγκυες γυναίκες δεν παραμένουν εξ ολοκλήρου  μακριά από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,» λέει η έκθεση.

«Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό αλκοόλ, καθώς το αλκοόλ δεν είναι πιθανό να είναι ευεργετικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε ο Kesmodel στο Wine Spectator . «Ωστόσο, πιστεύουμε επίσης ότι η παρούσα μελέτη μας δείχνει ότι οι μικρές ποσότητες που καταναλώνονται περιστασιακά μπορεί να μην παρουσιάζουν σοβαρές ανησυχίες.»

Πηγή: www.krasiagr.com