Ήλιος - Φερθείτε έξυπνα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

hliotherapeiaΓράφει η Μελισσάνθη-Θεοδώρα Τροχοπούλου, Αισθητικός

Η

μόδα της ηλιοκαμένης επιδερμίδας ξεκίνησε από την Kοκό Σανέλ περνώντας το μήνυμα ότι το μπρούτζινο χρώμα σημαίνει υγεία. Eκτός από τη φωτεινή και ζωογόνο πλευρά του ήλιου υπάρχει και η σκοτεινή. Η πραγματική προστασία από τον ήλιο είναι η σωστή ενημέρωση και η αποτελεσματική πρόληψη.

Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας για το δέρμα μας, συχνά αγνοούμε κάποιους απλούς κανόνες προστασίας που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να χαρούμε άφοβα τον ήλιο.

Κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος έχει δεχθεί το 80% του συνόλου της ηλιακής ακτινοβολίας όλης του της ζωής μέχρι τα 18 του χρόνια. Το στατιστικό αυτό στοιχείο κάνει επιτακτική την ανάγκη να προστατεύσουν οι γονείς τα παιδιά και να τους περάσουν το μήνυμα ότι η αντηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική.

Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά θα τις ακολουθήσουν σε όλη τους την υπόλοιπη ζωή και πιθανό να τους γλιτώσουν από πολλά προβλήματα που μπορούν να προκληθούν από την μακρόχρονη έκθεση του δέρματός τους στον ήλιο.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους μας:

- Ο όρος SPF περιγράφει το βαθμό προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας ο ελάχιστος δείκτης προστασίας πρέπει να είναι SPF 15. Χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με αυτό το δείκτη ένα φυσιολογικό δέρμα που συνήθως καίγεται σε 20 λεπτά κατά την «ώρα αιχμής» (10.00-16.00), προστατεύεται για 15 τέτοια 20λεπτα (σύνολο 300 λεπτά δηλαδή). Φυσικά υπάρχουν και αντηλιακά με μεγαλύτερο δείκτη προστασίας τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στα μωρά αλλά και σε δέρματα πιο άσπρα που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας.

- Δεν αρκεί μια μόνο εφαρμογή του αντηλιακού για προστασία όλη την ημέρα. Βάλτε αντηλιακό ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 2 ώρες περίπου) ακόμα και αν έχει συννεφιά ή συχνότερα αν βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον ήλιο λόγω κάποιας φυσικής δραστηριότητας (πεζοπορία, κολύμπι, αθλητισμός κτλ).

- Τα αντηλιακά σήμερα μας δίνουν τη δυνατότητα πολλών επιλογών με ευχάριστα αρώματα και επαρκή προστασία. Πρέπει να διαλέξετε αυτό που ταιριάζει στο δέρμα σας και στη φύση της δραστηριότητάς σας (μεγάλης διάρκειας, αδιάβροχα, σπρέι ή γαλάκτωμα κτλ).

- Προγραμματίστε τις εξωτερικές σας δραστηριότητες πριν από τις 10.00 ή μετά από τις 16.00. Ακόμα και αν φοράτε ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, πάλι η προστασία δεν είναι επαρκής μια και έρευνες έχουν δείξει ότι το ύφασμα προσφέρει όση προστασία και ένα αντηλιακό με δείκτη SPF μόλις 4!

Νέα σήμανση στα αντηλιακά

Μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα αντηλιακά θα αναγράφουν νέα σήμανση όσον αφορά την προστασία που προσφέρουν από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA & UVB. 

Και τα 2 είδη ακτινοβολίας είναι εξίσου επικίνδυνα για το δέρμα μας μια και ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει από ένα απλό έγκαυμα μέχρι και καρκίνο του δέρματος.

Η προστασία που παρείχαν τα αντηλιακά μέχρι σήμερα ήταν επαρκής για την UVB (στην οποία οφείλονται τα ηλιακά εγκαύματα) αλλά όχι εξίσου επαρκής και για την UVA στην οποία οφείλεται η γήρανση του δέρματος. Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες νόρμες της Ε.Ε. θα υπάρχει σε όλα τα αντηλιακά προϊόντα μια τυποποιημένη σφραγίδα UVA στην οποία θα αναγράφεται η προστασία που παρέχεται από την βλαβερή UVA ακτινοβολία.

Οι δείκτες θα ξεκινούν από το 6 και το 10 το οποίο θα υποδηλώνει χαμηλή προστασία, θα συνεχίζουν με 15, 20, 25 και 30 που αναφέρονται σε μεσαία προστασία και φτάνουν μέχρι και πάνω από 50 για υψηλή προστασία.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει πλέον να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των αντηλιακών προτού τα χρησιμοποιήσουμε αφού πλέον θα αναγράφεται ο δείκτης SPF (προστασία από τις ακτίνες UVB) και ο βαθμός προστασίας UVA.