Περισσότερος ύπνος μπορεί να σημαίνει πιο λεπτά παιδιά

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

Επιμέλεια Μαρία Αραμπατζή, Παιδίατρος

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι η εξασφάλιση αρκετού ύπνου μπορεί να βοηθήσει  τα παιδιά να διατηρήσουν κανονικό σωματικό βάρος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη για φαγητό και στην διατροφή μας. Στην νέα αυτή μελέτη που θα περιγράψουμε, τα παιδιά έτρωγαν λιγότερο και ζύγιζαν λιγότερο όταν πήγαιναν το βράδυ στο κρεβάτι πιο νωρίς από το συνηθισμένο, σε σύγκριση με όταν καθυστερούσαν την ώρα του ύπνου.

Αν και πρόκειται για μικρή και σύντομη χρονικά μελέτη (37 παιδιά ηλικίας 8-11 χρόνων, διάρκειας 3 εβδομάδων), ωστόσο είναι η πρώτη πειραματική μελέτη που διεξάγεται με παιδιά σχολικής ηλικίας. Η Chantelle N. Hart διεύθυνε την μελέτη στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Παχυσαρκία του Πανεπιστημίου Temple στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. και τονίζει ότι «πρόσθετες μελέτες είναι αναγκαίες προτού δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι περισσότερος ύπνος σημαίνει λιγότερο φαγητό στα παιδιά».

Την πρώτη εβδομάδα της μελέτης τα παιδιά κοιμήθηκαν κατά τις συνήθειές τους – περίπου 9,5 ώρες ανά νύχτα, τις περισσότερες νύχτες – το οποίο είναι λιγότερο από τις 10-11 ώρες που προτείνει το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα  οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε δύο τυχαίες ομάδες. Στη μία ομάδα τα παιδιά πήγαιναν για ύπνο 1,5 ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο και στην άλλη ομάδα 1,5 ώρα αργότερα.

Την τρίτη εβδομάδα της μελέτης οι δύο ομάδες έκαναν ανταλλαγή των συνηθειών ύπνου, δηλαδή της ώρας του βραδινού ύπνου.

Στη διάρκεια της εβδομάδας με τον επιπλέον ύπνο τα παιδιά έτρωγαν λιγότερο -κατά περίπου 134 θερμίδες την ημέρα – σε σύγκριση με την εβδομάδα του λιγότερου ύπνου, όπως ανέφεραν οι γονείς τους. Επίσης ζύγιζαν περίπου 1,1 κιλό λιγότερο σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pediatrics στις 4 Νοεμβρίου 2013.

Τα παιδιά  εμφάνιζαν επιπλέον χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης που λέγεται λεπτίνη. Η λεπτίνη παράγεται από τον λιπώδη ιστό και πιστεύεται ότι ρυθμίζει την αποθήκευση του λίπους στο σώμα μας.

Κάποιες μελέτες σε ενήλικες έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα, ότι δηλαδή η διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει ορμόνες που σηματοδοτούν την πείνα ή την αίσθηση του κορεσμού. Όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να αισθάνονται περισσότερο πεινασμένοι και να τρώνε πιο πολύ.

Η μελέτη στα παιδιά που περιγράψαμε παραπάνω αναδεικνύει μια απευθείας συσχέτιση του ύπνου με το σωματικό τους βάρος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο ύπνος είναι μια συνήθεια που μπορεί να τροποποιηθεί. Είναι συναρπαστικό αν σκεφτεί κανείς ότι μπορούμε, εν μέρει, να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες χωρίς δίαιτα.

Μπορούμε να ανακοινώσουμε στους γονείς πως έχουμε περισσότερες αποδείξεις για τα οφέλη του ύπνου. Η αξία του ύπνου είναι μεγάλη και πρέπει να του δίνουμε προτεραιότητα όσο πολυάσχολη κι αν είναι η οικογένεια. Πρέπει να θέτουμε μια λογική ώρα ύπνου και να επιμένουμε σε αυτήν, να κλείνουμε τηλεοράσεις, video games και πάσης φύσης οθόνες πριν τον ύπνο, να αποφεύγουμε τα καφεϊνούχα ροφήματα, να επαναπροσδιορίσουμε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων των παιδιών ώστε να μην τελειώνει αργά το βράδυ και εν τέλει να αναλογιστούμε αν πραγματικά αξίζουν όλες αυτές οι δραστηριότητες.

Συμπερασματικά, ένας καλός νυκτερινός ύπνος σχετίζεται με πολυάριθμα οφέλη για τα παιδιά. Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης, της εκμάθησης, της διάθεσης και της συμπεριφοράς που αναδείχθηκαν στο παρελθόν, έρχονται νέες μελέτες για να αποδείξουν οφέλη σε τομείς που δεν φανταζόμασταν ως τώρα, όπως είναι η διατροφική μας συμπεριφορά.

 

Πηγή : Reuters Health, 5 Νοεμβρίου 2013

 

Μαρία Αραμπατζή, Παιδίατρος

Τηλ. 2331504149

www.pliroforiodotis.gr/arampatzi