Χρήσιμες πληροφορίες για ανοξείδωτα σκεύη

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

 Επιμέλεια Δέσποινα Χατζόγλου για την ομάδα του Cook-Shop Βέροιας

  

  • Πριν χρησιμοποιήσουμε μιαν ανοξείδωτη κατσαρόλα για πρώτη φορά, μετά το πλύσιμό της, την γεμίζουμε νερό και προσθέτουμε το χυμό και τις κούπες από 1 λεμόνι (ή 2 αν είναι πάνω από 5 λίτρα) και βράζουμε μισή ώρα.
  • Όταν θέλουμε να βράσουμε κάτι μέσα σε νερό με αλάτι, (πχ μακαρόνια) πρώτα ζεσταίνουμε το νερό και μετά ρίχνουμε το αλάτι.
  • Για να φύγουν τα άλατα από τις κατσαρόλες ή τα μπρίκια, βράζουμε μέσα 2 μέρη νερό με 1/2 μέρος ξίδι.
  • Για να αφαιρέσουμε καμένα λίπη αλλά και καμένο φαγητό, που έχουν κολλήσει στον πάτο σε ανοξείδωτα τηγάνια και κατσαρόλες, βάζουμε 2 μέρη νερό, 1/2  μέρος ξίδι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και να αφήσουμε το νερό να βράσει για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Τα λίπη σιγά σιγά ξεκολλούν και η κατσαρόλα με το πλύσιμο ξαναγίνεται σαν καινούρια.
  • Όλα τα ανοξείδωτα σκεύη θέλουν αμέσως σκούπισμα γιατί διαφορετικά θαμπώνουν και κάνουν λεκέδες.
  • Ποτέ δεν κόβουμε μέσα σε ανοξείδωτη πιατέλα ή κατσαρόλα ή γάστρα ή ταψί γιατί όλα τα ανοξείδωτα χαράζουν.
  • Για να φύγουν οι λεκέδες και οι θαμπάδες που επιμένουν στα ανοξείδωτα τα τρίβουμε με λεμόνι.