Οδηγός επιβίωσης στην εποχή του ΕΟΠΥΥ (Μέρος Β’)

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

 Γράφει ο Δημήτρης Αποστολίδης, Ειδικός Παθολόγος 

7. Τι πρέπει να έχω μαζί μου όταν πηγαίνω στο γιατρό; Κάτι άκουσα ότι δε χρειάζεται το συνταγολόγιο. Κι ο γιατρός που θα γράψει τα φάρμακα;

Πράγματι, τα συνταγολόγια (μεγάλα βιβλιάρια) του ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου δεν ισχύουν πλέον. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δεν είχαν ούτως ή άλλως προσωπικό συνταγολόγιο. Για να εξεταστείτε πρέπει να έχετε το (μικρό) βιβλιάριο, το οποίο πρέπει να είναι θεωρημένο. Οι συνταγές είναι υποχρεωτικά πλέον ηλεκτρονικές. Κατ’ εξαίρεση, στις δομές του ΙΚΑ και στα περιφερειακά (αγροτικά) ιατρεία συνεχίζουν να γράφονται χειρόγραφα στα ειδικά συνταγολόγια που είναι χρεωμένα στον κάθε γιατρό.

 

8. Έχω Σακχαρώδη Διαβήτη και χρειάζομαι εκτός από τα φάρμακα, και κάποια αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης, σκαρφιστήρες και βελονάκια ινσουλίνης). Ο ιδιώτης, μη συμβεβλημένος, ιατρός μου είπε ότι δεν μπορεί να τα συνταγογραφήσει. Τι πρέπει να κάνω;

Τα αναλώσιμα δεν περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και επειδή οι μη συμβεβλημένοι ιατροί δεν έχουν συνταγολόγια, δεν μπορούν όντως να τα συνταγογραφήσουν. Οι επιλογές είναι δύο: 1) Ραντεβού σε ιατρό του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Αγροτικό ιατρείο, ιδιώτες συμβεβλημένοι) ή, 2) μπορεί ο γιατρός σας να σας δώσει γνωμάτευση ότι πάσχετε από Διαβήτη καθώς και τις ποσότητες αναλώσιμων που δικαιούστε, στη συνέχεια αγοράζετε από το φαρμακείο τα αναλώσιμα, παίρνετε τιμολόγιο και κάνετε δαπάνη στο ΙΚΑ για να πάρετε τα χρήματα κάποια στιγμή. Όπως καταλαβαίνετε, η πολυδιαφημιζόμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα πολλαπλά εμπόδια για την εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου.

 

9. Έχει αλλάξει κάτι στις συμμετοχές των φαρμάκων; Έπαιρνα ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο χωρίς να πληρώνω και τώρα πληρώνω 25% συμμετοχή.

Οι συμμετοχές των φαρμάκων δεν έχουν αλλάξει ακόμη. Με την ηλεκτρονική όμως συνταγογράφηση είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν κάποιες υπερβολές. Στο παράδειγμα που αναφέρεται, 0% συμμετοχή δικαιούνται όσοι πάσχουν από ψυχώσεις και όχι απλώς από κατάθλιψη. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα της αρτηριακής υπέρτασης, τα οποία συνταγογραφούνταν μαζικά με συμμετοχή 10%, ενώ το σωστό ποσοστό συμμετοχής είναι 25%. Μία, σημαντική, αλλαγή που έχει γίνει είναι στα ποσοστά συμμετοχής στα αναλώσιμα του διαβήτη. Όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως αν παίρνουν αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη προμηθεύονται τις ταινίες του σακχάρου και τους σκαρφιστήρες με 25% συμμετοχή.

 

10. Με τις εργαστηριακές εξετάσεις τι ισχύει;

Όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφθούν οποιονδήποτε ιατρό εντός ή εκτός ΕΟΠΥΥ, και να πάρουν παραπεμπτικό για εργαστηριακές εξετάσεις. Αν οι εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε δομές του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), δεν πληρώνουν συμμετοχή. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτείται συνήθως ραντεβού. Αν επισκεφθούν ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό, πληρώνουν το 15%. Καλό είναι πριν επισκεφθείτε κάποιον ιδιώτη μικροβιολόγο, ακτινολόγο ή πυρηνικό ιατρό να τηλεφωνήσετε και να διευκρινίσετε αν έχει σύμβαση και πόσα θα χρειαστεί να πληρώσετε.  Όλα τα ανωτέρω ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι, αν επισκέπτονταν με το προηγούμενο καθεστώς ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό, έπρεπε να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό καθώς και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, οι οποίοι μπορούσαν να επισκεφτούν μόνο τα συμβεβλημένα εργαστήρια, συνήθως κατόπιν ραντεβού.

Το άρθρο συνεχίζεται…