Οδηγός επιβίωσης στην εποχή του ΕΟΠΥΥ (μέρος Α’)

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ

 Γράφει ο Δημήτρης Αποστολίδης, Ειδικός Παθολόγος 

1. Τι είναι ο ΕΟΠΠΥ;

Είναι ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο περιλαμβάνονται οι κλάδοι υγείας του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ και ΟΓΑ και στον οποίο ανήκουν περίπου 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι. Όλοι αυτοί έχουν τις ίδιες παροχές υγείας, κάτι που δεν ίσχυε ως σήμερα.

2. Η περίθαλψή μου είναι δωρεάν;

Δυστυχώς η δωρεάν περίθαλψη υπάρχει πρακτικά μόνο στα χαρτιά. Με εξαίρεση τις δομές του ΙΚΑ (στις οποίες μπορούν να εξεταστούν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ), τα επείγοντα ιατρεία του Νοσοκομείου και τους ελάχιστους ιατρούς (στον νομό μας) που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, η περίθαλψη δεν είναι δωρεάν.

3. Ποια είναι η διαδικασία για να επισκεφτώ κάποιον ιατρό μέσω του ΕΟΠΥΥ;

Για τις δομές του ΙΚΑ, πρέπει να τηλεφωνήσει κάποιος στο τηλέφωνο 184 και να κλείσει ραντεβού (χωρίς ραντεβού δεν υπάρχει δυνατότητα εξέτασης). Τα ραντεβού συνήθως κλείνονται τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα. Επομένως, πρακτικώς, αποκλείεται η δωρεάν εξέταση για ένα επείγον περιστατικό. Για τους ιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, πρέπει να τηλεφωνήσει απευθείας στον ιατρό και να ρωτήσει αν βρίσκεται εντός του περιθωρίου των 50 ασθενών κάθε εβδομάδα που δικαιούνται να εξεταστούν δωρεάν.

4. Θέλω απλώς να γράψω τα χρόνια φάρμακά μου. Τι επιλογές έχω;

  • Στο ΙΚΑ, με τη διαδιακασία που περιγράφηκε παραπάνω.
  • Στους ελάχιστους ιδιώτες ιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ
  • Στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου (πληρώνοντας όμως 5 ευρώ)
  • Σε όλους του ιδιώτες ιατρούς (πληρώνοντας το ποσό που ορίζει ο καθένας).

5. Είμαι 65 ετών και πέρσι έγραφα τα φάρμακά μου στο ΚΑΠΗ. Φέτος δεν μπορώ. Γιατί;

Η θέση του ιατρού έχει προκηρυχθεί και έχει καλυφθεί (βέβαια 1 μόνο ιατρός είναι υποχρεωμένος να καλύψει 5 ΚΑΠΗ αντί για 2 ιατρούς πέρσι). Η συνταγογράφηση όμως δεν θα ξεκινήσει, αν δεν τοποθετηθεί υπολογιστής, εκτυπωτής και σύνδεση internet στο ΚΑΠΗ. Με τους ρυθμούς που συνήθως κινείται η δημόσια διοίκηση, αυτό μάλλον θα αργήσει αρκετά.

6. Γιατί κανένας σχεδόν ιδιώτης ιατρός δεν έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ; Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για καρτέλ των ιατρών.

  • Η αμοιβή είναι εξευτελιστική (10 ευρώ μικτά- στο χέρι περί τα 7 ευρώ για κάθε ασθενή).
  • Το κράτος είναι πλήρως αναξιόπιστο στις πληρωμές του. Για παράδειγμα, προσωπικά έχω λαμβάνειν 1 έτους αμοιβή για εξέταση ασφαλισμένων του πρώην ΟΠΑΔ, 1 έτους αμοιβή από το τμήμα Συγκοινωνιών, 1 έτους αμοιβή από το ΤΥΔΚΥ, 4 μήνες αμοιβή από το ΙΚΑ. Σημειωτέον ότι ουδείς γνωρίζει πώς και πότε θα γίνει η πληρωμή των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Το άρθρο συνεχίζεται…