Το δέρμα στην εμμηνόπαυση

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ

 Γράφει η Αντιγόνη Χαραλαμπίδου, Αισθητικός

Ο

ι ορμονικές διαταραχές στην εμμηνόπαυση έχουν επιπτώσεις όχι μόνο σ? ολόκληρο το σώμα αλλά και στο δέρμα το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μεγάλο ποσοστό γυναικών μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Αφυδάτωση του δέρματος
  • Λέπτυνση του δέρματος
Καθώς και να γίνει εύθραυστο, να χάσει την ελαστικότητα του και την σφριγηλότητα του. Γενικά το δέρμα κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης και μετά μοιάζει γερασμένο. Εμφανίζεται λεπτό, χαλαρό και αφυδατωμένο.

Αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά σταματάει η έκκριση των οιστρογόνων από τις ωοθήκες και κατά συνέπεια και τα επίπεδα οιστραδιόλης στο αίμα μειώνονται. Τα οιστρογόνα όμως είναι αυτά που προστατεύουν το δέρμα από την γήρανση.

Πως μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε;

1. Το μετεμμηνοπαυσιακό δέρμα χρειάζεται ιδιαίτερη και καθημερινή φροντίδα. Παραδείγματος χάριν, θα ήταν προτιμότερο ν? αποφεύγονται σκληρά καθαριστικά, όπως σαπούνια και υγρά κρεμοσάπουνα. Το πλύσιμο μπορεί να γίνει με γαλάκτωμα καθαρισμού.

2. Είναι αναγκαίο η κρέμα τύπου W/C (νερού σε έλαιο). Τέτοιες κρέμες υπάρχουν άφθονες στο εμπόριο. Είναι πολύ θρεπτικές και αποφεύγεται η ξηρότητα στο δέρμα.

3. Καθώς και η κρέμα με υψηλό δείκτη αντιηλιακής προστασίας για το πρόσωπο.

Όλα τα παραπάνω είναι μια καθημερινή φροντίδα για το σπίτι. Τις περισσότερες φορές όμως δεν επαρκεί. Υπάρχουν πολλές καινοτόμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του μετεμμηνοπαυσιακού δέρματος στα ινστιτούτα αισθητικής, που προσφέρουν πολλά περισσότερα συστατικά, που χάνονται με την πάροδο του χρόνου από αυτά.