Ο άρτος ημών ο επιούσιος

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

σύνθετους υδατάνθρακες, συστατικά τα οποία μας δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, καταρρίπτοντας έτσι το μύθο ότι παχαίνει και πρέπει να το αποφεύγουμε, πόσο μάλλον όταν η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο και σύνεση.

Το ψωμί άρχισε να παρασκευάζεται στην αρχαία Αίγυπτο ενώ ή ιστορία του είναι τόσο μεγάλη, όσο και η παρουσία σχεδόν του ανθρώπου πάνω στη γη. Από την αρχή της ζωής τους οι άνθρωποι έτρωγαν ωμούς τους δημητριακούς καρπούς και πολύ αργότερα έμαθαν να τους καβουρδίζουν. Αργότερα έφτιαχναν χυλούς με αλεύρι και νερό τους οποίους έψηναν απευθείας στη φωτιά, ώσπου σήμερα το ψωμί έχει πάρει την γνώριμη του όψη και γεύση.

Το ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό και μαγιά. Ανάλογα με τον τύπο του αλεύρου που χρησιμοποιείται χωρίζεται σε κοινό (λευκό) ψωμί ή πολυτελείας με αλεύρι τύπου 70%, χωρίς πίτουρο στο οποίο λόγω της πολλαπλής άλεσης του καρπού είναι μειωμένη η συγκέντρωση των θρεπτικών συστατικών, σε ψωμί σίκαλης που γίνεται από μείγμα σιτάλευρου και άλευρου σίκαλης, σε ψωμί ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από άλεσμα όλου του σιταριού (μαζί με το φλοιό) και στο πολύσπορο ψωμί που γίνεται από το σύνολο των δημητριακών, όπως το σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι και πολλές φορές με ανάμειξη άλλων σπόρων ή ξηρών καρπών (σουσάμι, νιφάδες βρώμης,) Θερμιδικά όλα τα είδη ψωμιού αποδίδουν το ίδιο και μάλιστα το πολύσπορο ψωμί περιέχει περισσότερες θερμίδες. Η διαφορά τους βρίσκεται κυρίως στα θρεπτικά συστατικά.

Οι θρεπτικές ουσίες που μας δίνει το ψωμί είναι:

  • Η κυτταρίνη (υδατάνθρακας): απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Το άμυλο (υδατάνθρακας): προσδίδει ενέργεια στον οργανισμό και αποτελεί τη μοναδική τροφή του εγκεφάλου.
  • Η γλουτένη (πρωτεΐνη): βοηθά στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκού συστήματος.
  • Η βιταμίνη Ε: ωφέλιμη για την αντιοξειδωτική δράση της.
  • Η βιταμίνες Β1 και Β2: υπεύθυνες για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος, του δέρματος και των ματιών. Βοηθούν επίσης στην απελευθέρωση της ενέργειας από τις τροφές.
  • Το μαγνήσιο (μέταλλο): με αντικαταθλιπτική δράση.
  • Οι φυτικές ίνες: προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, αποβάλουν τη χοληστερίνη και μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερίνη. Συντελούν στον κορεσμό του στόμαχου, την καλή πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.

Το λευκό ψωμί περιέχει ελάχιστες φυτικές ίνες, λιγότερες βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλουσιότερο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο και περιέχει τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό.

Μία φέτα ψωμί περίπου 30 γραμμάρια αποδίδει περίπου 70 θερμίδες. Όταν ωστόσο η κατανάλωση ποσότητας είναι υπερβολική τότε όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο τρόφιμο η πρόσληψη των θερμίδων είναι αυξημένη. Επίσης καλό είναι όταν υπάρχει στο γεύμα κάποια άλλη πηγή υδατανθράκων(πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά) να μην συνοδεύεται από ψωμί. Το μέτρο είναι το κλειδί για την ισορροπία της διατροφής μας. Οπότε απενεχοποιηθείτε από το λανθασμένη εντύπωση ότι παχαίνει και απολαύστε το σε κάθε γεύμα σας γιατί το ψωμί είναι αναμφίβολα συνδεδεμένο με την ευημερία του τόπου μας και κάθε τόπου και δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι κανενός.

"Σκύβω της γης και σαν ψωμί φιλώ το μυρισμένο χώμα".
Ν.Καζαντζάκης