ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων και πιο συγκεκριμένα βιταμίνης C, Καλίου και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης και προστατεύει από ασθένειες ενώ παράλληλα συμβάλει στην σύνθεση του συνδετικού ιστού, στη σύνθεση των κυττάρων του αίματος και στην απορρόφηση του σιδήρου.
Μεγάλη είναι και η περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο και για τον λόγο αυτό την καθιστά ως φυσικό διουρητικό ενώ η παρουσία της στο καθημερινό διαιτολόγιο μας μπορεί να λειτουργήσει ρυθμιστικά όσο αφορά την αρτηριακή πίεση και την αποβολή περίσσιας νατρίου από τον οργανισμό μας.Το κάλιο επίσης συμμετέχει στην σύνθεση των πρωτεϊνών, στη διατήρηση αλλά και τη σύνθεση της μυικής μάζας .Η μπανάνα μετά από πρόσφατες μελέτες λόγω της ύπαρξης της βιταμίνης C και του καλίου αποτελεί τρόφιμο που προφυλάσσει από την δημιουργία μεταλλάξεων των κυττάρων που με τη σειρά τους προκαλούν λευχαιμία. Αυτό γίνεται γιατί αφενός η βιταμίνη C προστατεύει το DNA από τυχόν βλάβες με την αντιοξειδωτική της δράση και αφετέρου το κάλιο συμβάλει στη σταθεροποίηση του DNA. Επίσης η μπανάνα συγκαταλέγεται στα φρούτα που προστατεύουν και από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως το Alzheimer.
Ακόμη η μπανάνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στις κράμπες μιας και συνήθως αυτές οφείλονται σε έλλειψη ηλεκτρολυτών και η παρουσία καλίου στη σύστασή της βοηθάει στην ισορροπία τους ενώ και η παρουσία του μαγνησίου δρα ευεργετικά.Επίσης η μπανάνα επιδρά στο νευρικό μας σύστημα χαρίζοντας μας καλύτερη διάθεση,ενισχύει τη μνήμη και βοηθά στην αφομοίωση των γνώσεων ενώ παράλληλα ανακουφίζει από τις καούρες.Η μπανάνα εκτός από τις φυτικές ίνες περιέχει 3 σάκχαρα, τη σουκρόζη, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα. Στη μπανάνα βρίσκονται επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης B6 που συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθροκυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Επίσης θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε μικρότερες ποσότητες είναι η βιταμίνη Α, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, η θειαμίνη, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το παντοθενικό οξύ, ο φώσφορος, το ασβέστιο και το μαγνήσιο ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το φρούτο αυτό περιέχει ίχνη λίπους και χοληστερόλης ενώ δεν περιέχει νάτριο.Συμπερασματικά, η μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή ενδιαμέσου σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρείται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ενώ μάλιστα αποτελεί εύκολη λύση για τα παιδιά στο σχολείο μιας και ο φλοιός της αφαιρείται πολύ εύκολα. Λόγω της υψηλής της θερμιδικής αξίας απλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.