Νέα σύσκεψη για το βιομηχανικό ροδάκινο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποστόλου, πρόεδροι συνεταιριστικών οργανώσεων και εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών και μεμονωμένοι παραγωγοί. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την καταστρατήγηση, προς τα κάτω, της τιμής των 0,18 ευρώ ανά κιλό βιομηχανικού ροδάκινου, τόσο από βιομηχανίες όσο και από ομάδες παραγωγών, την στιγμή που έχει αποφασιστεί ότι όσες ποσότητες δεν απορροφηθούν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ύστερα από τις τοποθετήσεις ήταν:
  • Καμία ποσότητα ροδάκινων Α? Ποιότητας να μην παραδοθεί σε τιμή κάτω των 18 λεπτών ανά κιλό
  • Τα ροδάκινα που θα μείνουν στα ασυγκόμιστα στα χωράφια, να αποζημιωθούν με το 74% της εμπορικής τιμής
  • Να αλλάξει το σύστημα 50-50 στις ποσότητες που θα συγκομιστούν και σε αυτές που θα παραμείνουν στα χωράφια και να αφεθεί ελεύθερο το ποσοστό αυτό.
Στην συζήτηση ο Μιχάλης Χαλκίδης τόνισε ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για μη τήρηση των συμφωνιών από μερίδα βιομηχανιών, κυρίως στην Πέλλα και εμφανίστηκε δυσαρεστημένος με τους υφυπουργούς του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι «μας κρέμασαν». Ο Τάσος Σιδηρόπουλος άσκησε σκληρή κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε τελευταία σχετικά με την ποσότητα που ζητά ρώσικη εταιρεία, ανέφερε ότι με τιμή χαρτοκιβωτίου 10 ευρώ, δεν θα γίνει καμία κίνηση. Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου «Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών», τόνισαν πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοθεί ποσότητα κάτω από την τιμή των 18 λεπτών και κατήγγειλαν την υπερβολική επιλεκτικότητα εκ μέρους ορισμένων βιομηχανιών οι οποίες βγάζουν «φύρα» ποσότητες έως και 15%, με στόχο να ρίχνουν την τιμή κάτω από τα 0,18 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κώστας Αποστόλου  απαντώντας στα όσα καταγγέλλουν  οι παραγωγοί και οι συνεταιριστές για αγορά ροδάκινων Α? επιλογής με την τιμή των 5 μέχρι 9 λεπτών, με σκοπό την δήθεν χυμοποίησή τους, σημείωσε ότι το πρόβλημα το δημιουργούν ορισμένοι πρόεδροι Συνεταιρισμών, οι οποίοι θέλοντας να βγάλουν τα διαχειριστικά τους έξοδα, πολλές φορές φτάνουν στο σημείο να «παρακαλούν» για να απορροφηθούν κάποιες ποσότητες από τις βιομηχανίες. Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ακόμη ότι η επίσημη θέση της ΕΚΕ είναι να μην παραδοθούν ροδάκινα κάτω από τα 18 λεπτά/κιλό και ότι όσα περισσότερα ροδάκινα μείνουν ασυγκόμιστα στα χωράφια, τόσο περισσότερο όφελος θα υπάρχει για όλους.