Κατασκήνωση στην Μπαρίκα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Αν. Τυφλίδη και των άλλων μελών της οργανωτικής επιτροπής Τέλη Παπαθεοφίλου και Τόλη Τσιαμήτρου, έστησαν τις σκηνές τους και προετοίμασαν τον χώρο για την διανυκτέρευση κάτω από τον λαμπρό έναστρο ουρανό. Γύρο από την ασφαλή φωτιά που σιγόκαιγε στο κέντρο της κατασκήνωσης, οι μικροί κατασκηνωτές αλλά και οι συνοδοί τους βίωσαν μοναδικές στιγμές γνωριμίας με την βραδυνή ορεινή φύση εξυπηρετούμενοι από τα μέλη του ΔΣ του ΠΟΞ Αν.Κόγια, Βασίλη Γ.Χασιώτη, Γ.Γεωργίου και Βασ.Αδ. Χασιώτη συνεπικουρούμενων από τον Βασίλη Αράβα και τη Δήμητρα Κουτόβα.

Γεύτηκαν τον αχνιστό ξηρολιβαδιώτικο τραχανά που σερβίριζε ο Νίκος Πατσιαβούρας που μετείχε στην αποστολή, καθώς και τα υπόλοιπα εφόδια που είχαν εξασφαλίσει οι χορηγοί της εκδήλωσης, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΤΣΙΑΒΟΥΡΑΣ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΛΑΤΣΙΩΤΗΣ, ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΛΑΤΣΙΩΤΗΣ, ΟΠΩΡΟΛ/ΝΙΚΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΩΤΟΥΛΗΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ «ΤΟ ΓΡΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ», ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΝΔΡΑΝΤΩΝΗΣ και ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΕΥΡ. ΖΑΡΚΑΔΑΣ. Σε προχωρημένη νυχτερινή ώρα στην κατασκήνωση κατέφτασε βαδίζοντας μέσα από την δύσβατη ορεινή διαδρομή ομάδα 35 Ξηρολιβαδιωτών με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΠΟΞ Αν. Βασιάδη, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας Δημ. Γεωργίου. Οι κατασκηνωτές επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή στους επισκέπτες στους οποίους και πρόσφεραν αναμνηστικές συνθέσεις από το φυσικό περιβάλλον και παραδοσιακά κεράσματα. Κατασκηνωτές και επισκέπτες πέρασαν ένα χαρούμενο και νοσταλγικό δίωρο με αφηγήσεις παραδόσεων και λαϊκών παραμυθιών, εμπλουτισμένες με το μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Τάκης Γεωργίου.

Το πρώτο χάραμα βρήκε τους κατασκηνωτές έτοιμους να αναχωρήσουν για την κατάκτηση της κορυφής του Ξηροβουνίου στα 1804 μέτρα. Η ανάβαση υπήρξε σχετικά εύκολη και στην πορεία οι οδοιπόροι αναβίωσαν και την παράδοση του άσπρου τσαγιού που άφθονο φύεται στις πλαγιές του Ξηροβουνίου. Η άφιξη στην κορυφή έδωσε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν μια μοναδικής ωραιότητας ανατολή του ηλίου και να αγναντέψουν ολόκληρη την περιφέρεια ανακαλώντας από την ιστορική μνήμη τα συνταρακτικά γεγονότα που συντελέστηκαν από τα αρχαία χρόνια μέχρι πρόσφατα.

Στην αποστολή της ανάβασης συμμετείχαν οι Μακρής Αρσένης, Παπαντωνίου Κων/νος, Παπαντωνίου Στέφανος, Παπαντωνίου Ξένια, Παπαντωνίου Στέργιος, Παπαντωνίου Μαρία, Μπαζάκας Ζώης, Μύτιλης Κων/νος, Πίκος Λάζαρος, Χονδραντώνης Πέτρος, Χονδραντώνης Δημήτρης, Παπαδοπούλου Ανθήμη-Μαρία, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Τσιαμήτρος Ηλίας, Δραγάτης Νίκος, Χασιώτη Δήμητρα, Ντέλλα Λίλιαν, Ντέλλα Ελισάβετ, Αράβα Ελένη, Αράβας Δημήτρης, Χασιώτης Γιώργος, Παυλίδης Θεόδωρος, Κουζούπης Χρήστος, Κουζούπης Ανδρέας, Κουκουτέγος Αντώνιος, Κουκουτέγος Γιάγκος, Κοκόλης Γιώργος, Τυφλίδης Τάσος, Τυφλίδης Χρήστος, Τυφλίδου Αλεξάνδρα ?Ζαφειρώ, Παπαθεοφίλου Βάσω, Παπαθεοφίλου Σοφία, Παπαθεοφίλου Τέλης, Πατσιαβούρας Μιχάλης, Πατσιαβούρας Νίκος, Μιχαηλίδης Νίκος, Μιχαηλίδης Γιώργος και Βασιάδης Τάσος. Οι ηλικίες των ορειβατών κυμαίνονταν μεταξύ 2 και 78 ετών. Η κατασκήνωση και η ανάβαση στο Ξηροβούνι άφησε μια γλυκιά ανάμνηση σε όλους και στους διοργανωτές την ικανοποίηση μιας ακόμα επιτυχημένης δραστηριότητας της διοργάνωσης «Γιορτές Βερμίου 2009» του ΠΟΞ.