Περισσότερες διευκρινήσεις ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συμπύρηνων Πέλλας, αποφάσισε την Τετάρτη το βράδυ, να κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου, με τη θετική ψήφο 11 εκ των 14 ομάδων. Όμως, στις επιμέρους συνελεύσεις της κάθε ομάδας, που ακολούθησαν, οι ροδακινοπαραγωγοί, δεν αποδέχτηκαν την απόφαση των προέδρων. Μετά την εξέλιξη αυτή, σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά νέα συνεδρίαση των προέδρων, η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο-επιστολή προς τους κ.κ.Χατζηγάκη και Κατσαρό. Σ΄αυτό περιγράφονται αναλυτικά τα ζητήματα, που, κατά τους παραγωγούς, απαιτούν αποσαφήνιση και αποτελούν προϋπόθεση για την αναστολή των κινητοποιήσεων. «Μετά την ανακοίνωση της τελικής πρότασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν σοβαρές ασάφειες, οι οποίες δημιουργούν κίνδυνο ακύρωσης κάθε προσπάθειας για θετική λύση του προβλήματος», αναφέρεται στην επιστολή. Μεταξύ άλλων, οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν:
  • Δημόσια δέσμευση για κάλυψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του εισοδήματος των αγροτών προς 0,26 ευρώ το κιλό.
  • Η παραγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών που καταστράφηκε ήδη στα κτήματα να αποζημιωθεί 100% και να μη χρήζει της προϋπόθεσης της συγκομιδής και παράδοσης του 50% στις βιομηχανίες.
  • Εξατομίκευση ζημιών. Είτε πρώιμο είτε όψιμο συμπύρηνο να αποζημιωθεί στην ίδια τιμή σε επίπεδο των δυο νομών, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αγροτών δύο ταχυτήτων.
  • Άμεση μεταφορά - μέσω της εξατομίκευσης - των ποσοτήτων που βρίσκονται στα ψυγεία των συνεταιρισμών ή των ομάδων παραγωγών στην εκτίμηση του ΕΛΓΑ.
  • Η διαμόρφωση της τιμής των υποβαθμισμένων ποιοτικά ποσοτήτων να αγγίζει την τιμή των επεξεργασμένων στην βιομηχανία προϊόντων.
  • Δέσμευση της ΕΚΕ για πληρωμή των ροδάκινων έως 30/11/2009