Κατσαρός: "Έτσι θα αποζημιωθούν οι αναπορρόφητες ποσότητες"

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

κ. Χατζηγάκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρός διευκρίνισε ότι, αμέσως μετά την υποβολή δηλώσεων ζημίας, στις οποίες οι παραγωγοί θα αναφέρουν τα αγροτεμάχια, την ποικιλία, τη συνολική ποσότητα της παραγωγής τους, αλλά και την ποσότητα που παραδόθηκε στις βιομηχανίες, θα στείλει κλιμάκια ελεγκτών για να εκτιμήσουν τις ζημιές στις αδιάθετες ποσότητες και να γίνει καταβολή των αποζημιώσεων με την εμπορική τιμή του προϊόντος, κατά τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, είναι να έχουν παραδώσει οι ροδακινοπαραγωγοί στις βιομηχανίες, τουλάχιστον τη μισή τους παραγωγή, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εγκατάλειψης καλής ποιότητας ροδάκινων στα δέντρα, αποβλέποντας μόνον στην αποζημίωση. Και την Τετάρτη (22/7) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποίησε σειρά επαφών με κυβερνητικούς παράγοντες, βουλευτές της Ημαθίας και της Πέλλας καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ,  Νίκο Κατσαρό προκειμένου να δοθούν οι διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα δοθούν οι αποζημιώσεις για το συμπύρηνο ροδάκινο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι παραγωγοί, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες παραμένουν στα μπλόκα. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαος Κατσαρός, τόνισε τα εξής: «Στη συνέχεια των ανακοινώσεων που έχει κάνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκης και ύστερα από συνεργασία την οποία είχε ο ΕΛΓΑ και με εκείνον, αλλά και με τους Βουλευτές των νομών Ημαθίας και Πέλλας, ανακοινώνουμε τα εξής:
  • Οι ροδακινοπαραγωγοί θα παραδώσουν στις βιομηχανίες για επεξεργασία των ροδάκινων 200.000 περίπου τόνους.
  • Η υπόλοιπη αδιάθετη παραγωγή που έχει προσβληθεί από διάφορες αρρώστιες και από άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα μείνει επάνω στα δένδρα ή θα πέσει μέσα στο χωράφι και θα κληθούν οι παραγωγοί να υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας στον ΕΛΓΑ, στις οποίες θα αναφέρουν την τοποθεσία που βρίσκεται το κτήμα τους, την ποικιλία των δένδρων τους, τα στρέμματα που έχει και θα δηλώσουν και την παραγωγή που πούλησαν στις βιομηχανίες και αυτήν που τους παραμένει αδιάθετη.
  • Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο κάθε κτήμα από εκτιμητή-γεωπόνο του ΕΛΓΑ, ο οποίος βάσει των δηλώσεων αλλά και πολλών άλλων στοιχείων που βρίσκονται στον ΕΛΓΑ θα κάνει εκτίμηση της ποσότητας η οποία μένει στο χωράφι και παραμένει αδιάθετη και η αδιάθετη αυτή ποσότητα θα αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ κατά τον κανονισμό του.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι ο παραγωγός πρέπει το ήμισυ της παραγωγής του να αποδεικνύει ότι το παρέδωσε στις βιομηχανίες, οι οποίες δήλωσαν ότι μέχρι της ποσότητας αυτής μπορούν να επεξεργαστούν ροδάκινα. Αυτό θα γίνει, γιατί δεν πρέπει παραγωγή η οποία είναι κατάλληλη για επεξεργασία να μείνει στα κτήματα και να μην συλλεγεί, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συλλεγεί και να περιοριστεί και η αδιάθετη ποσότητα. Οι εκτιμήσεις θα γίνονται αμέσως μετά τη συλλογή των καρπών ή μετά την παράδοση του 50% στις βιομηχανίες και βεβαίως θα γίνεται σε έναν χρόνο που θα αγγίζει το τέλος του χρόνου της συγκομιδής».

πηγή: agronews.gr