Άκαρπη η σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

θετικά διακείμενοι παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών κομπόστας.

Χατζηγάκης: Παρουσιάσαμε πακέτο μέτρων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης συνάντησε εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, καθώς και εκπροσώπους βιομηχανιών κονσερβοποίησης και συζήτησε μαζί τους το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη φετινή παραγωγή, απορρόφηση και επεξεργασία των συμπύρηνων ροδάκινων. Κατά της διάρκεια της συνάντησης, η οποία διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι παράμετροι του προβλήματος και από πλευράς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Ζήτησε την καταβολή ελάχιστης τιμής από τους μεταποιητές (κονσερβοποιούς) 18 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό μεταποιημένου συμπύρηνου ροδάκινου προκειμένου να τύχουν δικαιούχοι των υπόλοιπων κινήτρων.
  • Ανακοινώθηκε η ενίσχυση 3 λεπτά του ευρώ (κατ ελάχιστο) για κάθε κιλό μεταποιημένων συμπύρηνων ροδάκινων από προγράμματα ΛΑΕΚ για όση ποσότητα μεταποιήσει κάθε κονσερβοποιείο υπό την προϋπόθεση της τιμολόγησης (της ποσότητας)  και της εξόφλησης των ροδακινοπαραγωγών.
  • Ανακοίνωσε ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων με βάση τα προβλεπόμενα στην ΥΑ 2/49086/0025 του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για διευκόλυνσή τους στην απορρόφηση της μεταποιούμενης από κάθε μια ποσότητας συμπύρηνων ροδάκινων.
  • Όσον αφορά στις αδιάθετες ζημιωθείς ποσότητες θα αναλάβει ο ΕΛΓΑ την ευθύνη (εξετάζοντας βάση του νόμου και βάση των κανονισμών που τον διέπουν) να εξετάσει τις ζημιές που έχουν υποστεί τα συμπύρηνα ροδάκινα από διάφορα ζημιογόνα αίτια,  έτσι ώστε να αποζημιωθούν εις το ακέραιο οι πληγέντες παραγωγοί.
  • Δεσμεύθηκε να διερευνήσει τη δυνατότητα επιδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων για την επιδότηση του εργασιακού κόστους (μισθοί, ημερομίσθια) κατά 50% μέσω του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ΟΑΕΔ. 

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια διεξοδική συζήτηση, ακούστηκαν δημοκρατικά όλες οι απόψεις. Το Υπουργείο συνέλλεξε όλες αυτές τις απόψεις και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα και στις εξής προτάσεις: Παρακάλεσε και φαίνεται γίνεται δεκτό τις βιομηχανίες κονσερβοποιίας να παίρνουν τα ροδάκινα στην τιμή των 18 λεπτών το κιλό. Αναλάβαμε την υποχρέωση να έρθουμε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς ώστε να ενισχυθεί μέσω των βιομηχανιών το αγροτικό εισόδημα κατά 3-4 % από το ΛΑΕΚ. Εξετάσαμε την περίπτωση και δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να εξετάζουμε εάν μπορεί να ενισχυθεί το εργασιακό κόστος. Ανακοινώσαμε την απόφαση του Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών επί τη βάση του οποίου μπορούν να ληφθούν δάνεια από τις βιομηχανίες εφόσον το θέλουν χωρίς την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Και τέλος όσον αφορά στις αδιάθετες ποσότητες θα αναλάβει ο ΕΛΓΑ εξετάζοντας βάση του νόμου και βάση των κανονισμών που τον διέπουν να δουν τις ζημιές που έχουν υποστεί από τα διάφορα ζημιογόνα γεγονότα έτσι ώστε εφόσον υπάρχουν οι αδιάθετες ποσότητες και εφόσον υπάρχουν αυτά τα αίτια να αποζημιωθούν εις το ακέραιο. Κατόπιν  αυτού η Κυβέρνηση παρουσιάζει ένα πλήρες, ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, στήριξης και των παραγωγών και των βιομηχανιών έτσι ώστε κατά την άποψη μας να μη χρειαστεί να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Φοβάμαι ότι εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε αυτή τη βάση, είναι υποκινούμενες, είναι κινητοποιήσεις που γίνονται για άλλους σκοπούς για τους οποίους η Κυβέρνηση τραβά μια διαχωριστική γραμμή και διαχωρίζει τη θέση της».

Δεν ικανοποίησαν οι προτάσεις Χατζηγάκη

Το πακέτο μέτρων Χατζηγάκη δεν ικανοποίησε τους παραγωγούς. Έτσι, μετά το τέλος της συνάντησης, οι παραγωγοί έσπευσαν να δηλώσουν πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει και τους κοροϊδεύει. Εδώ και έξι μήνες, ανέφεραν, συζητούμε το πρόβλημα και λύσεις δεν υπάρχουν. «Γι? αυτό και μείς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας,» κατέληξαν. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος που επίσης συμμετείχαν στη διάσκεψη παρουσιάστηκαν πιο θετικά διακείμενοι στα προτεινόμενα μέτρα, και ανέφεραν πως το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι σε καλή βάση και πως θα το συζητήσουν. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το Σάββατο 18 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη οι ροδακινοπαραγωγοί των Νόμων Ημαθίας και Πέλλας προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, συνέλευση για το ζήτημα θα πραγματοποιήσουν και οι μεταποιητές.