Οδηγίες για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

την ψυχραιμία τους και να μην πανικοβάλλονται, δεδομένου ότι η νόσος έχει τα συμπτώματα της κοινής γρίπης και αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής χωρίς κανένα πρόβλημα. Παρακάτω δίνεται πληροφοριακό υλικό για το νέο ιό, τα συμπτώματα και τους τρόπους προστασίας.

 

Γρίπη από το νέο ιό Α (Η1Ν1)

Η μετάδοση γίνεται όπως στην εποχική γρίπη, δηλαδή με στενή επαφή (1-2 μέτρα) με κάποιον που νοσεί και διασπείρει σταγονίδια με βήχα ή φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, αν αγγίξουμε τη μύτη ή το στόμα μας, αφού τα χέρια μας έχουν ακουμπήσει επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες (π.χ. χερούλια). Τα συμπτώματα της νόσου είναι όμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν:
  • Πυρετό πάνω από 38 βαθμούς C.
  • Βήχα, πόνο στο λαιμό, καταρροή, δύσπνοια.
  • Μυαλγίες, κεφαλαλγία.
  • Σπάνια εμετό και / ή διάρροια.
 

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τη νόσο;

 
  • Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει. Εάν αρρωστήσετε, κρατείστε απόσταση από τους άλλους για να μην τους μεταδώσετε τη νόσο. Αποφύγετε τις χειραψίες και το στενό συγχρωτισμό με τα άλλα άτομα.
  • Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή στο σχολείο εάν αρρωστήσετε, αλλά μείνετε στο σπίτι σας για να μην μεταδώσετε την ασθένεια και στους άλλους.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το μαντήλι στα σκουπίδια μετά τη χρήση του. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύετε τους άλλους.
  • Το συχνό πλύσιμο χεριών θα σας προστατέψει από τα μικρόβια. Πλύνετε τα χέρια σας συχνά, ειδικά μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Αποφύγετε να ακουμπήσετε τα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα σας, γιατί με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται η μόλυνση.
 

Προφυλάξεις μετάδοσης της γρίπης στο οικιακό περιβάλλον

 
  • Οι προφυλάξεις μετάδοσης της λοίμωξης πρέπει να λαμβάνονται για διάστημα 7 ημερών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του ασθενή. Στα παιδιά κάτω  των 12 ετών οι προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται για 14-21 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στο διάστημα αυτό ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του και να μην πηγαίνει στην εργασία, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό ή άλλους δημόσιους χώρους. Ο ασθενής πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο την επαφή του με άλλα άτομα του σπιτιού και ιδιαίτερα με ευπαθείς ομάδες (έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, παιδιά, ηλικιωμένοι).Εάν χρήζει φροντίδας αυτή καλό είναι να παρέχεται από μόνο ένα άτομο.
  • Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να νοσηλεύεται σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο απομονωμένος από τους υπόλοιπους κατοίκους του σπιτιού. Η πόρτα του δωματίου του πρέπει να είναι πάντα κλειστή.
  • Όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλα , τα οποία στη συνέχεια πρέπει να απορρίπτει σε πλαστική σακούλα και ακολούθως στο σάκο απορριμμάτων. Αμέσως μετά ο ασθενής πρέπει να πλένει τα χέρια του και να ακολουθεί επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όλα τα άτομα που συγκατοικούν με τον ασθενή πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τις προφυλάξεις μετάδοσης. Συγκεκριμένα, απαιτείται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και ακολούθως αντισηψία με αλκοολούχο διάλυμα. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν και μετά από  κάθε επαφή ( φροντίδα ) με τον ασθενή ή την επαφή με αντικείμενα που πιθανόν να έχουν μολυνθεί από τον ασθενή ή τις εκκρίσεις του. Η χρήση γαντιών επιβάλλεται κατά τη φροντίδα του ασθενή και την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις (πτύελα, εκκρίσεις μετά από βήχα). Αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών πρέπει να ακολουθεί πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Τα γάντια πρέπει να πετιούνται μετά τη χρήση και να μην ξαναχρησιμοποιούνται. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, το άτομο που φροντίζει τον ασθενή πρέπει να πλένει τα χέρια του με αλκοολούχο αντισηπτικό. Η χρήση των γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών. Σε περίπτωση που προβλέπεται στενή επαφή κάποιου ατόμου με τον ασθενή (απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου) και οι δύο πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα.
  • Συνιστάται να απασχολείται με τη φροντίδα του ασθενή ένα μόνο άτομο.
  • Άτομα που φροντίζουν μικρά παιδιά που ασθενούν, όταν κρατούν τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετούν το σαγόνι των παιδιών στον ώμο τους ώστε αυτά να μην βήχουν στο πρόσωπό τους. Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να ελαχιστοποιείται ο χρόνος άμεσης επαφής και να χρησιμοποιείται χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας μίας χρήσεως. Μετά την αφαίρεση της μάσκας πρέπει να ακολουθεί προσεκτική υγιεινή των χεριών.
  • Απαγορεύονται το κάπνισμα και η λήψη τροφής  ή υγρών μέσα στο δωμάτιο του ασθενή από άλλα άτομα.
  • Ο ασθενής δεν πρέπει να μοιράζεται με άλλα άτομα οικιακά σκεύη, πετσέτες, σεντόνια ή ρούχα. Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά από πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Ο ιματισμός του ασθενή πρέπει να συλλέγεται με ήπιες κινήσεις σε σακούλες και να πλένεται για τουλάχιστον 25 λεπτά.
  • Όλες οι επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο ασθενής πρέπει καθαρίζονται συχνά με απολυμαντικά ευρέως φάσματος και αποδεδειγμένης δραστικότητας (οικιακή χλωρίνη). Το άτομο που καθαρίζει πρέπει να φορά ελαστικά γάντια μιας χρήσεως και μάσκα.
  • Τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ή τις εκκρίσεις του πρέπει να είναι σε εγρήγορση για 7 ημέρες μετά την τελευταία πιθανή έκθεση, για την εμφάνιση πυρετού ή συμπτωμάτων από το αναπνευστικό (βήχας, δύσπνοια). Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων πρέπει να εξετασθούν από ιατρό.  
 

Για τους ταξιδιώτες από τις περιοχές με κρούσματα της νόσου συστήνονται τα εξής:

 Παρακολούθηση της υγείας τους για 7 ημέρες μετά την άφιξη τους από προσβεβλημένες περιοχές.Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να απευθυνθούν άμεσα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στα τηλέφωνα:
  • 210-5222339
  • 210-5212054
 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τις περιοχές με κρούσματα της νόσου συστήνονται τα παρακάτω:

  • Σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
  • Αποφυγή συνωστισμού.