Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΣΤΟ...ΝΤΙΒΑΝΙ

καθώς και δαπάνες ταξιδίου και διαβίωσης των συμμετεχόντων. Ο Δήμος Βέροιας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δια Βίου Μάθηση - Leonardo da Vinci», και στη Δράση «Κινητικότητα 2009», υπέβαλλε αίτηση στην Εθνική Μονάδα του παραπάνω προγράμματος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, για τη λήψη κοινοτικής επιχορήγησης πρότασής του. Στόχος της πρότασης είναι η βελτίωση της τουριστικής προβολής του Δήμου και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα με την εκπαίδευση των ατόμων που απασχολούνται ήδη στον τομέα για τη βελτίωση των επιδόσεων και δεξιοτήτων τους και με την εκπαίδευση ατόμων ανέργων, με σχετικές σπουδές, ώστε να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν ή προβλέπεται να δημιουργηθούν στο προσεχές μέλλον και στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο απευθύνεται σε ενήλικες, ηλικίας άνω των 20 ετών, που σπούδασαν ή απέκτησαν γνώση και εμπειρία από την απασχόλησή τους για μια τριετία τουλάχιστον σε τομείς που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική ανάπτυξη, όπως διαχείριση και προβολή των τοπικών προϊόντων και πλεονεκτημάτων της περιοχής, υποδοχή - πληροφορίες - εξυπηρέτηση επισκεπτών, μουσεία (φύλαξη - εκπαιδευτικά προγράμματα, καταγραφές), ξεναγήσεις, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εστιατόρια - ταβέρνες. Τα άτομα αυτά προβλέπεται να κάνουν πρακτική άσκηση διάρκειας 14 εβδομάδων σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου, στο Παλέρμο της Σικελίας, στην Καλαβρία (Rende) στη Νότια Ιταλία, στη Φλωρεντία στη Βόρεια Ιταλία και στην Γρανάδα στην Ισπανία. Η εκπαίδευσή τους προβλέπεται να γίνει μέσα από την απασχόλησή τους σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις και οργανισμούς, που ειδικεύονται στους παρακάτω τομείς: τουριστική προβολή και διαχείριση, προβολή και διαφήμιση τοπικών προϊόντων (οπτικοακουστικά μέσα, γραφικές τέχνες), υποδοχή - πληροφορίες επισκεπτών, μουσεία (φύλαξη, υποδοχή, εκπαιδευτικά προγράμματα), ξενοδοχεία (υποδοχή - μαγειρική), εστιατόρια, ταβέρνες (μαγειρική, σερβίρισμα).