Οι κυρίαρχοι του καλοκαιριού

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

θερμιδική αξία.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε  αντιοξειδωτικές ουσίες(βιταμίνη C, βιοτίνη) και συμβάλλει στην προστασία και στην άμυνα του οργανισμού μας σε διάφορες μορφές καρκίνου όπως και ενάντια σε εκείνα τα προϊόντα μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Επίσης αποτελεί πηγή βιταμίνης Α η οποία είναι απαραίτητη για την όραση καθώς και για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας απέναντι σε μολύνσεις. Ακόμη η βιταμίνη Β6 που περιέχει ενισχύει την πνευματική και ψυχική υγεία ενώ το λυκοπένιο που συναντάμε στη σύστασή του είναι γνωστό για την αντικαρκινική του δράση και μάλιστα ενώ η ντομάτα είναι πιο πλούσια στην ουσία αυτή το καρπούζι μας την προσφέρει στην πιο ενεργή μορφή της. Επίσης  λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε κάλιο και σε νερό το καρπούζι αποτελεί φυσικό διουρητικό και μάλιστα συμβάλλει(λόγω καλίου) στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν ενάντια της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Όσον αφορά τη θερμιδική του αξία αποδίδουν 30 θερμίδες περίπου τα 100 γρ και δεν θα πρέπει να μας ξεγελάει η ελαφριά του γεύση λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό μιας και η φυσική του ζάχαρη μπορεί να επιβαρύνει το βάρος μας. Κατά την συντήρησή του, καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο και όχι κομμένο σε τεμάχια γιατί αφυδατώνεται και αλλοιώνεται η γεύση του ενώ όσο πιο ώριμο είναι τόσο περισσότερη είναι η περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά.

Όσον αφορά το πεπόνι από πολύ νωρίς συνδέθηκε με θεραπευτικές ιδιότητες αν σκεφτούμε πως την Κίνα μια συγκεκριμένη ποικιλία (cantaloupe) χρησιμοποιείται χρόνια τώρα για την θεραπεία της ηπατίτιδας .Με 34 θερμίδες που αποδίδει στα 100 γρ αποτελεί ασφαλή διατροφική επιλογή αλλά όπως και το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα σε φυσική ζάχαρη οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Δεν θα πρέπει να αφήνετε το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι? αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί. Καλό θα είναι επίσης να τρώγεται και αυτό ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα θρεπτικά συστατικά του τα οποία μετά από έρευνες που έχουν γίνει μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη ενώ προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου. Ενώ το πεπόνι cantaloupe αποδείχτηκε μετά από πειράματα ότι διαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη θρεπτικό συστατικό που λόγω της ιδιότητας του μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Επίσης λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιακά νοσήματα και άλλα προβλήματα όπως ο καταρράκτης .Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Η μεγάλη συγκέντρωση του καλίου και του νερού επίσης καθιστά και το πεπόνι ως φυσικό διουρητικό ενώ παράλληλα μελέτες έδειξαν ότι το κάλιο μπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη).

Τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν και καλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού ή καρπουζιού. Πιστεύεται μάλιστα πως  η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.

Αν σκεφτούμε λοιπόν την πληθώρα των ωφέλιμων συστατικών των δυο αυτών καλοκαιρινών  φρούτων δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε για άλλη μια φορά στο μεγαλείο της φύσης.Είτε σκέτα, είτε με τυράκι ,είτε σε χυμούς και φρουτοσαλάτες  το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν σίγουρα την πιο δροσιστική επιλογή του καλοκαιριού. Απολαύστε τα!