Διατροφή και γονιμότητα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

που επικρατούν στις μέρες μας(ανάγκη για σπουδές, εξασφάλιση εργασίας κ.α) Επίσης, το στρες, οι  κακές διατροφικές συνήθειες, η αύξηση παχυσαρκίας, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αποτελούν κύριες αιτίες υπογονιμότητας Πως όμως επηρεάζει το βάρος και η διατροφή τη γονιμότητα; Μετά από έρευνες που έχουν γίνει αποδείχθηκε πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι είχαν χαμηλότερα ποσοστά τεκνοποίησης από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και πιο συγκεκριμένα στους άνδρες τα υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και μειωμένα ανδρογόνων, αλλάζοντας κυρίως την ποιότητα του σπέρματος ενώ ταυτόχρονα έχουν  μειωμένο όγκο σπερματικού υγρού και αυξημένο ποσοστό αλλοιωμένων μορφολογικά σπερματοζωαρίων.

Όσο αφορά τις γυναίκες εκείνες που  είναι υπέρβαρες μπορεί να μην έχουν κανονική περίοδο, να υπάρχουν μεγάλα κενά ανάμεσα στους δύο κύκλους ή ακόμη και να μην έχουν ωορρηξία. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, είναι και υπέρβαρες ή και το αντίθετο. Πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να δημιουργούνται και από την υπερβολική αύξηση του βάρους. Σε μελέτες που έχουν γίνει η μείωση του σωματικού βάρους σε υπέρβαρες γυναίκες συνδέθηκε με μία αύξηση της γονιμότητας τους και ρύθμιση της περιόδου τους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως  οι παχύσαρκες γυναίκες παρουσιάζουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής από τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ειδικά στο 1ο τρίμηνο.

Το χαμηλό βάρος επίσης μπορεί επίσης να ευθύνεται για την υπογονιμότητα σε πολλές γυναίκες. Το χαμηλό βάρος σημαίνει όχι καλή διατροφή με αποτέλεσμα να μην καταναλώνονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.Η επαρκής και σωστή διατροφή, είναι πολύ σημαντική τόσο για τη σωστή και φυσιολογική λειτουργία της ωορρηξίας στις γυναίκες όσο και για την σωστή ρύθμιση του κύκλου. Γυναίκες που δεν τρέφονται επαρκώς έχουν πολλές πιθανότητες να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της αναπαραγωγής. Τα άτομα που είναι αυστηρά χορτοφάγα μπορεί επίσης να υποφέρουν από ανεπάρκεια ψευδαργύρου μιας και αυτός περιέχεται στο κρέας, τα πουλερικά, και ορισμένα θαλασσινά, αλλά επίσης και επειδή το φυτικό οξύ που υπάρχει μέσα στις φυτικές ίνες των φυτών μαζί με τον ψευδάργυρο δημιουργεί σύμπλοκα μη απορροφήσιμα. Τι μπορούμε να κάνουμε:
  1. Χρησιμοποιούμε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και βιολογικά προϊόντα. Η χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών, επηρεάζει τη γονιμότητα. Πολλές από τις ουσίες αυτές επηρεάζουν την ορμονική μας λειτουργία μιας και η δομή τους μοιάζει πολύ με αυτή των οιστρογόνων. Επίσης καλό είναι να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά μας.
  2. Περιορίζουμε την ποσότητα του αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει τόσο την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων όσο και τον αριθμό τους. Επίσης μειώνει την απορρόφηση ψευδαργύρου κι σεληνίου στοιχεία που βοηθούν τη γονιμότητα.
  3. Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βιταμίνη C μιας και αυξάνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Τέτοιες τροφές είναι οι φράουλες, το πορτοκάλι, το πεπόνι, το καρπούζι, το λεμόνι και οι πιπεριές. Επίσης  τα φρούτα λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν προστατεύουν τα σπερματοζωάρια από τυχόν αλλοιώσεις.
  4. Αυξάνουμε την κατανάλωση θαλασσινών (π.χ στρείδια),ξηρών καρπών και κόκκινου κρέατος που είναι πλούσιες πηγές ψευδαργύρου και σεληνίου στοιχεία που βοηθούν τη σπερματογένεση.
  5. Πριορίζουμε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (ζαμπόν, λουκάνικα, μπέικον)
  6. Αθλούμαστε σωστά χωρίς υπερβολές. Έρευνες έχουν δείξει πως η υπερβολική άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία και τον αριθμό σπερματοζωαρίων λόγω εξάντλησης του οργανισμού και εμφάνισης αστάθειας στο κύκλο καθώς και μείωση της τεστοστερόνης .
Βλέπουμε λοιπόν πως σε μια εποχή που η υπογονιμότητα αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, αν και οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων και στο συνδυασμό αυτών, η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλει θετικά και ευεργετικά. Αν σκεφτούμε επίσης πως η σωστή και η καλή ζωή μπορεί και η ίδια να δώσει ζωή αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουμε.