Συμβουλές για υγιές και λαμπερό δέρμα

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ενώ οι λειτουργίες που επιτελούνται στα εσωτερικά του στρώματα συμβάλουν στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης λόγω των νευρικών απολήξεων που υπάρχουν σε αυτό συμβάλει στη στην αντίδραση  στον πόνο, συμμετέχει στον μεταβολισμό και αποτελεί βασικό  τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η κατάσταση και η λειτουργικότητα του δέρματος επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί την φθορά του δηλαδή η λεγόμενη φωτογήρανση, μηχανικές βλάβες, τοξίνες, ελεύθερες ρίζες, αλλά και από ενδογενείς παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ορμονική αλλά και ψυχολογική κατάσταση, καθώς και η κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ένας εξίσου βασικός παράγοντας που επηρεάζει την λειτουργία και εμφάνιση  αυτού του τόσο πολύτιμου οργάνου μας είναι και η διατροφή. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στην υγεία του δέρματος μας και πως μπορούμε τρώγοντας σωστά να το προστατέψουμε και να το διατηρήσουμε όμορφο και λαμπερό.

Βασική βιταμίνη για το δέρμα είναι ή βιταμίνη C  μιας και αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό που το προστατεύει από την επίδραση των ελεύθερων ριζών ενώ παράλληλα συντελεί στη δημιουργία και συντήρηση του κολλαγόνου το οποίο είναι απαραίτητο για υγειές και ελαστικό δέρμα αλλά και ανθεκτικό στη ηλιακή έκθεση. Επιπλέον η βιταμίνη C δρα προστατευτικά κατά του καπνίσματος που αποτελεί σημαντικό παράγοντα γήρανσης.

Έτσι λοιπόν καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά με έμφαση στα εσπεριδοειδή(πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνι),φράουλες, βατόμουρα, πιπεριές, ντομάτες. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα σκουρόχρωμα λαχανικά όπως το σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, χόρτα είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδώτικές ουσίες που δρουν προστατευτικά.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι και το πράσινο τσάι το οποίo επιπρόσθετα περιέχει και πολυφαινόλες που προστατεύουν το δέρμα  από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και το λεγόμενο οξειδωτικό stress.

Η βιταμίνη Ε επίσης λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της  δρα προστατευτικά κατά της γήρανσης ενώ αποτελεί και έναν πολύ  ισχυρό σύμμαχο του δέρματος λόγω της φωτοπροστατευτικής και αντιφλεγμονώδης δράσης της. Την βιταμίνη αυτή την βρίσκουμε στα φυτικά έλαιο και κυρίως στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και στα πράσινα λαχανικά.

Τα απαραίτητα και ωφέλιμα ω6-ω3 λιπαρά οξέα δρουν επίσης προστατευτικά κατά του οξειδωτικού stress αλλά και κατά των φλεγμονών του δέρματος. Καταναλώνουμε λοιπόν ψάρια και θαλασσινα, καρύδια και  γενικά ξηρούς καρπούς.  Η κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλο)συμβάλει επίσης στην υγεία του δέρματος αφού εφοδιάζει τον οργανισμό με βιταμίνη Α.

Το σελήνιο είναι επίσης ένας ακόμη σύμμαχος για το δέρμα αφού θεωρείται απαραίτητο για την υγεία των κυττάρων του ενώ ισχυροποιεί την άμυνα του δέρματος κατά της ηλιακής ακτινοβολίας. Σελήνιο βρίσκουμε στα δημητριακά ,ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως καθώς και στον τόνο, γαλοπούλα και θαλασσινά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε και στο νερό το οποίο συντελεί στην ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος, αποτελεί το μόνο μέσω αποβολής τοξινών που διαθέτει το σώμα μας και βοηθά στη μεταφορά και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Καταναλώνουμε λοιπόν τουλάχιστον έξι ποτήρια νερού καθημερινά για λαμπερό και ελαστικό δέρμα.

Σημαντικό είναι φυσικά να αποφεύγουμε την κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών και γλυκών, ενώ  το αλκοόλ και ο καφές πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.Φροντίστε το δέρμα σας και εφοδιάστε το με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Εξάλλου και όχι άδικα αποτελεί τον καθρέπτη της ψυχικής και σωματικής υγείας κάθε ανθρώπου.