Αποτοξίνωση τώρα!

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

πρέπει να δώσουμε στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς η κατανάλωση λιπαρών, κρεατικών, αλατιού, γλυκών αλκοόλ ήταν σίγουρα αυξημένη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του συκωτιού που όπως γνωρίζουμε φιλτράρει επεξεργάζεται και αποβάλει τις βλαβερές ουσίες.

Ας διευκρινίσουμε ότι αποτοξίνωση δεν σημαίνει ασιτία όπως πολλοί νομίζουν.Στόχος μας ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα αποτοξίνωσης  είναι να εφοδιάσουμε τον οργανισμό με  αντιοξειδωτικές ουσίες και να τον απαλλάξουμε από  επιβλαβείς τοξίνες.Για τον λόγο αυτό βασική είναι η  κατανάλωση 2 λίτρων νερού ημερησίως καθώς και αφεψημάτων όπως πράσινο τσάι(πλούσιο σε αντιοξειδωτικά), φασκόμηλο, χαμομήλι. Εννοείται ότι κατά το διάστημα της αποτοξίνωσης προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης καφέ.

Κλειδί για την επιτυχία  της προσπάθειας είναι να επιλέξουμε το χρονικό διάστημα που θα γίνει να μην είναι επιβαρυμένο με  κοινωνικές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις. Δίνουμε έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, στα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά και ολικής αλέσεως ενώ μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα βασικά γεύματα ψάρι  πλούσιο σε  ω-3 λιπαρά οξέα. Ενα ενδεικτικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης που αρκεί να εφαρμοσθεί 2 ημέρες είναι:

  • ΠΡΩΙΝΟ: 1ποτήρι μεταλλικό νερό με στυμμένο λεμόνι και μέλι, 1 μπολ γάλα ή γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά
  • ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής
  • ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: χορτόσουπα με λαχανικά εποχής(πατάτα, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι) με άπαχο τυρί ή ψάρι ψητό με ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι, σαλάτα πράσινη
  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: φρούτα με γιαούρτι
  • ΒΡΑΔΙΝΟ: χορτόσουπα με άπαχο τυρί ή λαχανικά με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούμε να καταναλώσουμε ζωμό λαχανικών που έχουμε βράσει σε όση ποσότητα θέλουμε. Ήπια φυσική δραστηριότητα όπως βάδισμα θα βοηθήσει αρκετά αφού λόγω εφίδρωσης διευκολύνεται η αποβολή τοξινών. Ακολουθήστε λοιπόν τις παραπάνω συμβουλές, δίνοντας την ευκαιρία στον οργανισμό σας να απαλλαχτεί από επιβλαβείς τοξίνες «φορτίζοντας» τον έτσι με ενέργεια και ευεξία χωρίς να ξεχνάτε πως κάθε οργανισμός είναι μοναδικός οπότε το παραπάνω διατροφικό σχήμα αποτοξίνωσης είναι ενδεικτικό και θα πρέπει όπως και για κάθε διατροφική πρακτική να ζητάτε την συμβουλή των ειδικών.