Η αξία της Μεσογειακής διατροφής

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

συμπεριελάμβαναν καθημερινά στην διατροφή τους ελαιόλαδο, καρπούς και δημητριακά, άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψάρια, μέλι και φυσικά κόκκινο κρασί. Οι Κρήτες διατηρούν τις διατροφικές τους παραδόσεις  μέχρι και σήμερα. Η σύγχρονη διαιτολογία θεώρει την μεσογειακή διατροφή τον ιδανικό τρόπο διατροφής για μακροζωία και ευεξία. Πολυετείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο σίτισης προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, καρδιαγγειακά νοσήματα, εκφυλιστικές ασθένειες υπερλιπιδιαμίες, παχυσαρκία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου ότι παγκοσμίως οι κάτοικοι της Κρήτης παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα εξής:
  • κατανάλωση άφθονων εποχικών φρούτων και λαχανικών αλλά και δημητριακών και οσπρίων πλούσια σε φυτικές ίνες
  • κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά σε λογικές ποσότητες
  • κατανάλωση ψαριών και πουλερικών σε μέτριες ποσότητες
  • κατανάλωση κόκκινου κρέατός σε μικρή ποσότητα
  • καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου και κόκκινου κρασιού σε λογικές ποσότητες
Η συγκεκριμένη διατροφική πρόταση έχει σαν αποτέλεσμα την χαμηλή πρόσληψη  κορεσμένων  λιπαρών  οξέων και χοληστερόλης ενώ επιτυγχάνει  παράλληλα την υψηλή πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών λόγω ελαιόλαδου αλλά και αντιωξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών λόγω φρούτων, δημητριακών και οσπρίων. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός είναι που καθιστά τόσο πολύτιμη την Μεσογειακή διατροφή. Ας εμπιστευτούμε λοιπόν την εμπειρία και γνώση των προγόνων μας και ας υιοθετήσουμε τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής που αποδεδειγμένα πλέον αποτελούν μυστικό ευεξίας και μακροζωίας.