Θρέψτε τα μαλλιά σας

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

απαιτούμενη ενέργεια αλλά και τα θρεπτικά συστατικά(βιταμίνες, ιχνοστοιχεία)  τα μαλλιά μας έχουν θαμπή όψη, είναι εύθραυστα και παρουσιάζουν  λιπαρότητα ή και ξηροδερμία.

Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των μαλλιών μας είναι οι  πρωτεΐνες ,το νερό, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος B,η βιταμίνη C,ο σίδηρος ,ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

  • ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Είναι απαραίτητες για γερά μαλλιά ,αφού αποτελού το δομικό υλικό για την δημιουργία κυττάρων και ιστών.
  • ΝΕΡΟ .Συμβάλει στη ενυδάτωση της τρίχας οπότε αυτή διαθέτει ελαστικότητα και τα μαλλιά δεν σπάνε εύκολα, ενώ βοηθά και την μεταφορά θρεπτικών συστατικών (στα μαλλιά).
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α. Είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων και ιστών του σώματος μας και η ανεπαρκής πρόσληψη οδηγεί σε τριχόπτωση και απώλεια μαλλιών. Τροφές που εφοδιάζουν τον οργανισμό με την απαραίτητη αυτή βιταμίνη είναι τα κόκκινα, κίτρινα πορτοκαλί λαχανικά   πχ. πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθα και σκούρα πράσινα λαχανικά π.χ σπανάκι, χόρτα καθώς και  το συκώτι ,το λίπος των ψαριών,τα αυγά.
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6,ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12,ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ. Είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμογλοβίνης τα οποία με την σειρά τους μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στους ιστούς άρα και τα μαλλιά. Η έλλειψη τους οδηγεί σε ανεπαρκή οξυγόνωση και αιμάτωση του τριχωτού της κεφαλής με αποτέλεσμα άτονα, εύθραυστα και θαμπά μαλλιά. Βιταμίνη Β6 βρίσκουμε σε πουλερικά, χοιρινό , ψάρι, συκώτι ,φιστίκια ,φολικό οξύ σε σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, συκώτι, δημητριακά ολικής αλέσεως ενώ βιταμίνη Β12 σε ζωικά τρόφιμα όπως γάλα, κρέας, αυγά.
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ C.Συμβάλει στην δημιουργία του κολλαγόνου, συστατικό  των ιστών που βοηθά στην ελαστικότητα τους, Τροφές πλούσιες στην βιταμίνη αυτή είναι τα εσπεριδοειδή πιπεριές, τα ακτινίδια, οι ντομάτες, η μπανάνα, οι πατάτες τα σκουροπράσινα λαχανικά.
  • ΣΙΔΗΡΟΣ .Απαραίτητο στοιχείο για την μεταφορά αίματος και οξυγόνου. Η έλλειψη αυτού οδηγεί σε τριχόπτωση και απώλεια μαλλιών. Συνήθως έλλειψη παρουσιάζεται σε χορτοφάγους, σε άτομα που ακολουθούν αυστηρά διαιτολόγια και γυναίκες με έντονη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι κυρίως το συκώτι, το κόκκινο κρέας, το αυγό τα πουλερικά και ψάρια και ενώ αρκετό σίδηρο έχουν και τα όσπρια και πράσινα λαχανικά,  η απορρόφηση του όμως είναι μικρή λόγω της φυτικής του προέλευσης.
  • ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ. Είναι απαραίτητος για την σύνθεση της κερατίνης (δομική πρωτεΐνη των νυχιών και της τρίχας).Τρόφιμα πλούσια στο στοιχείο αυτό είναι το συκώτι, η μαγιά μπύρας, το κρέας ,τα θαλασσινά και τα αυγά.
  • ΧΑΛΚΟΣ Συμβάλει στον σχηματισμό της αιμογλοβίνης, πρωτεΐνη υπεύθυνη για την μεταφορά οξυγόνου στα ερυθροκύτταρα του αίματος. Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, τα θαλασσινά, τα φιστίκια.

 

Ακολουθώντας λοιπόν ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά εποχής, πρωτεΐνες και αρκετό νερό εξασφαλίζουμε την υγεία των μαλλιών μας και γενικότερα του σώματος μας .Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το υγειές είναι και όμορφο.