Πες μου τι τρως να σου πω πόσο καλή μνήμη έχεις

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος (χαμηλότερος δείκτης ευφυΐας και ικανότητα εκμάθησης, προβλήματα συγκέντρωσης και συμπεριφοράς). 

Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το συκώτι, το κρέας, το αυγό, τα όσπρια και το σπανάκι, ενώ τα ίδια τρόφιμα αποτελούν και πολύ καλή πηγή των βιταμινών Β, όπως και τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά, τα βαθυπράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες θεωρούνται επίσης σημαντικά ενισχυτικά της μνήμης.Η γλυκόζη, το βασικό συστατικό της ζάχαρης και όλων των υδατανθράκων, αποτελεί το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου. Όταν λοιπόν στερήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα από την ουσία αυτή, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, επειδή η γλυκόζη συμβάλλει στην έκκριση σεροτονίνης, που είναι βασικός νευροδιαβιβαστής, συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης. Έτσι, η συχνή αλλά σωστή κατανάλωση των υδατανθράκων (κυρίως σύνθετων αλλά και απλών) μέσα από τρόφιμα όπως ψωμί ολικής άλεσης, πατάτα, ρύζι και ζυμαρικά μπορεί να μας εφοδιάσει με κατάλληλη ποσότητα ενέργειας αλλά και καύσιμου για σκέψη.

Η κατανάλωση φρούτων (φρέσκων και αποξηραμένων) και φρέσκων πράσινων λαχανικών αποτελεί πάντα μια έξυπνη κίνηση των μαθητών για την περίοδο των εξετάσεων . Μελέτες  των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα αυτά, μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και διαδικασία της μάθησης  αφού οι ουσίες αυτές μειώνουν την επίδραση της γήρανσης στον εγκέφαλο.

Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια καλή και υγιεινή επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές  προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου και τη διαδικασία μάθησης.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μουρουνέλαιο των ψαριών (κυρίως στο σολομό, τόνο, σκουμπρί, κολιό σαρδέλες),αλλά και στη σόγια, τους ξηρούς καρπούς , και σε άλλα τρόφιμα ίσως προστατεύουν τον οργανισμό από εξασθένηση της μνήμης  σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες. Πιο συγκεκριμένα πειράματα έδειξαν ότι διατροφή πλούσια σε ένα ω-3 λιπαρό οξύ, το DHA, προστατεύει τον εγκέφαλο από την απώλεια μνήμης.

Οι τροφές τύπου junk food επιβαρύνουν τον οργανισμό και μειώνουν την πνευματική απόδοση. Επίσης το αλκοόλ παρεμβάλλεται στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και η απομάκρυνση του από τον οργανισμό επιδρά στην πνευματική μας απόδοση.

Πέρα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και το πλάνο των γευμάτων φαίνεται να παίζει ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ?American Journal of Clinical Nutrition? και η οποία μελέτησε τη διατροφή 22 ατόμων  και τη μνημονική τους ικανότητα, έδειξε ότι η καθιέρωση  πρωινού, αύξησε την πρόσφατη μνήμη τους. Επίσης μια σειρά από δημοσιευμένες έρευνες που μελέτησαν την απόδοση μαθητών σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη ή μη πρωινού, έδειξαν ότι η απόδοση τους ήταν σαφώς υψηλότερη όταν τα παιδιά είχαν πάρει πρωινό στο σπίτι, κάτι που όπως έδειξαν, οφειλόταν και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους. Έτσι, δημοσιευμένη μελέτη του 1998 στο ?American Journal of Clinical Nutrition?  έδειξε τη στενή σχέση του πρωινού και ιδιαίτερα της κατανάλωσης υδατανθράκων (ψωμί και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, μέλι) με την προσοχή των παιδιών και την ικανότητα μνήμης τους στο σχολείο.

Βλέπουμε λοιπόν πως η σωστή διατροφή μπορεί να δράσει ευεργετικά ακόμη και στην απόδοση των παιδιών μας στο σχολείο αλλά και στην καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του εγκεφάλου μας γενικά.Υιοθετώντας κάποιες συνήθειες ή εφαρμόζοντας κάποιες απλές διατροφικές πρακτικές μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμη και το μυαλό μας.Άλλωστε για να περάσουμε στην πράξη πάντα προηγείται η σκέψη?γιατί λοιπόν να μην την ενισχύσουμε αφού μπορούμε να το κάνουμε;