Καταπολεμήστε το άγχος τρώγοντας σωστά

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

καρδιαγγειακού συστήματος, υπερλιπιδιαμίες, νόσους που σχετίζονται με την μνήμη (αλτσχάιμερ), κατάθλιψη, παχυσαρκία, διαβήτη. Όμως δεν είμαστε εντελώς  απροστάτευτοι μπροστά στη απειλή του άγχους. Με προσεκτικές επιλογές τροφών που παρουσιάζουν ¨χαλαρωτικές ιδιότητες¨ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις στρεσογόνες καταστάσεις και να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας μας.
  • Χαλαρωτικές τροφές είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε  σύνθετους κυρίως υδατάνθρακες,βιταμίνη C,βιταμίνες του συμπλέγματός Β,ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο.
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες - Βοηθούν την έκκριση της χαλαρωτικής ορμόνης σεροτονίνης και καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο. Πλούσιες πηγές είναι η πατάτα, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα σιτηρά, το μπρόκολο.
  • Βιταμίνη C-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτοξινώνει τον οργανισμό βοηθώντας τον να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις έντονου άγχους. Πλούσιες πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια ,οι πιπεριές, οι φράουλες.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
  • Φολικό Οξύ: Έρευνα έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει την κατάθλιψη. Κύριες πηγές: Σπανάκι, φασόλια, φακές, γαλοπούλα, πορτοκάλια.
  • Βιοτίνη: Βοηθά στον μεταβολισμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών. Κύριες πηγές: Κουνουπίδι, αβγά, τυρί.
  • Βιταμίνη Β1: Βοηθά το νευρικό σύστημα. Κύριες πηγές: Σπαράγγι, τόνος, σολομός, χοιρινό, ζυμαρικά, δημητριακά, ηλιόσποροι, ρύζι.
  • Βιταμίνη Β2: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κύριες πηγές: Αβοκάντο, πάπια, χοιρινό, μαλάκια, γάλα, γιαούρτι.
  • Βιταμίνη 12: Μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια. Κύριες πηγές: Μοσχάρι, στρείδια, πέστροφα, μαλάκια, τόνος, γιαούρτι.
  • Βιταμίνη Β6: Ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Κύριες πηγές: Γλυκοπατάτα, σολομός, γαλοπούλα, καστανό ρύζι, μπανάνα.
  • Ασβέστιο: Έχει κατευναστικές ιδιότητες  στο νευρικό αλλά και το μυϊκό σύστημα. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες έρευνες, το ασβέστιο βοηθά να κρατηθεί η αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα, η οποία σε περιόδους έντονου στρες ανεβαίνει. Κύριες πηγές: γαλακτοκομικά, μπρόκολο, κατσαρό λάχανο, ξερά φασόλια, τυροκομικά προϊόντα, σόγια, σολομός, σαρδέλες .
  • Μαγνήσιο: Είναι ευεργετικό στις περιόδους έντονου στρες, γιατί βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν. Κύριες πηγές: σπανάκι, ηλιόσποροι, σοκολάτα, κολοκυθόσποροι, στρείδια, αβοκάντο, αμύγδαλα, καρύδια, κριθάρι.
  • Ψευδάργυρος: Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα. Κύριες πηγές: κριθάρι, αρνί, γαλοπούλα, καβούρια, στρείδια, βοδινό κρέας, κοτόπουλο.
  • Επίσης η σοκολάτα περιέχει ένα αμινοξύ (τρυπτοφάνη), το οποίο μέσα στον οργανισμό μετατρέπεται σε σεροτονίνη (χαλαρωτική ορμόνη) ενώ η τακτική και ήπια γυμναστική ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και περιορίζει το στρες. Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο, γιατί αν πιεστείτε πολύ, μπορεί να έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
  • Αντίθετα η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό και επιδεινώνει το στρες, ενώ προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης στον οργανισμό. Όταν λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες, μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα του μυϊκού και του νευρικού συστήματος και την καρδιακή λειτουργία. Η κατανάλωσή της όμως σε μεγάλες ποσότητες επιφέρει στον οργανισμό ότι και το χρόνιο στρες. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει άμεση σύνδεση της καφεΐνης με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, στο τσάι και στα αναψυκτικά τύπου κόλα.
  • Επίσης Η υπερβολική  κατανάλωση της άσπρης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, εκνευρισμό και έλλειψη συγκέντρωσης πράγμα ιδιαίτερα επιβλαβές για τα παιδιά,  ενώ τέλος η συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επιτείνει το στρες, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιακή λειτουργία, ενώ περιορίζει τη δυνατότητα που έχει το συκώτι να αφαιρεί τις τοξίνες. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο οργανισμός μας παράγει διάφορες τοξίνες και όταν το συκώτι δεν μπορεί να φιλτράρει, αυτές κυκλοφορούν στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρές βλάβες.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είναι ανέφικτο να αποφύγουμε το άγχος και το καθημερινό στρες. Όμως με λίγη θετική σκέψη και συμπεριλαμβάνοντας στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τις παραπάνω τροφές σίγουρα μπορούμε να το περιορίσουμε και να βελτιώσουμε έτσι την ποιότητα της ζωής μας.