Ανησυχεί το Επιμελητήριο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Epimelitirio

Επιστολή στους υφυπουργούς Εξωτερικών και Μεταφορών καθώς και στους βουλευτές του Νομού Ημαθίας έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου με την οποία εκφράζει την ανησυχία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου σχετικά με τις εξελίξεις στην  Ουκρανία,  οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φρούτων και των λαχανικών .
Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κ. υφυπουργέ,

«Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με ιδιαίτερη ανησυχία και αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες  έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των φρούτων και των λαχανικών.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ένα από τα βασικότερα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται προς την Ουκρανία. Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί βασική δίοδο των ελληνικών φορτίων προς την Ρωσία.

Η υποτίμηση του ρώσικου νομίσματος, του ρουβλίου, κατά 22% και του ουκρανικού, της γρίβνας, κατά 30% έναντι του ευρώ, έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα υποκατανάλωσης στις δυο χώρες, επηρεάζοντας αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές. Εάν σ’ αυτή την κατάσταση προστεθούν και οι ενδεχόμενες κυρώσεις της Ε.Ε, εξαιτίας των ρωσικών κινήσεων στο θέμα της Κριμαίας, τότε σίγουρα τα ρωσικά αντίποινα θα προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα σε έναν από τα τους δυναμικότερους κλάδους του ελληνικού εξαγωγικού επιχειρείν. Το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο όταν θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι οι εξαγωγές πυρηνόκαρπων ( ροδάκινα, νεκταρίνια), όπου οι δυο αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, απορροφούν το 40-45% των εξαγομένων ποσοτήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2013 η Ελλάδα εξήγαγε στη Ρωσία: 36.931 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια σε σύνολο 112.520 εξαγόμενων τόνων(32,8%) και 12.550 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια σε σύνολο 112.520 εξαγόμενων τόνων (11,1%). ). Σε τοπικό επίπεδο οι εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2013 από το Τελωνείο της Βέροιας για Ρωσία ήταν 3.837 φορτία και για Ουκρανία 1031 φορτία. Να σημειωθεί ότι η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη αφού το χαλάζι κατέστρεψε σχεδόν την μισή παραγωγή.

Επίσης σε περίπτωση που αποφασιστούν οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, είναι σίγουρο ότι η ρωσική κυβέρνηση θα ψάξει  αν βρει τρόπους να «μπλοκάρει» τις ευρωπαϊκές εξαγωγές (και των ελληνικών), όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, με τη βοήθεια της Φυτοϋγειονομικής  και Κτηνιατρικής  υπηρεσίας- Rosselhoznadzor.

Θα πρέπει άμεσα η Ελλάδα να διασφαλίσει κάρτες διέλευσης οδηγών αυτοκινήτων από Λευκορωσία ή κάποια εναλλακτική διαδρομή, για τις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρωσία και παράλληλα να εξασφαλιστεί η ασφάλιση των εξαγόμενων φορτίων προς Ουκρανία και Ρωσία.
Επειδή το πρόβλημα   δεν είναι τοπικό αλλά εθνικό θα πρέπει η κυβέρνηση να το δει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αντιμετωπιστούν  έγκαιρα οι όποιες δυσκολίες προκύψουν».