ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48, προτίθεται να ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα.
Υπό το βάρος των απογοητευτικών στοιχείων για το βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ψηλώνει μήνα μήνα επικίνδυνα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως και η τρόικα δεν μπορεί παρά να βάλει νερό στο κρασί της. Και σχεδιάζουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ώστε το συντομότερο δυνατό, οι φορολογούμενοι - με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους - να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους φόρους τους σε τουλάχιστον 48 μηνιαίες δόσεις.
«Πρέπει να κάνουμε κάτι για να πάρει ο κόσμος ανάσα, τώρα», σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με Το Βήμα. Δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μήνυμα της κάλπης προς την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναδεικνύουν τον απόλυτο εφιάλτη των φορολογουμένων.
Στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014 δε, είχαν ήδη στο τέλος Απριλίου σκαρφαλώσει στα 4,323 δις ευρώ και εκτιμάται πως σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ.
Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 62 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν συσσωρευτεί έως το τέλος του 2013.
«Αν έχουμε ξεκινήσει έτσι από τις αρχές του έτους, τι θα γίνει όταν από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος και το φόρο ακινήτων» αναρωτιέται φωναχτά άλλο στέλεχος της Καραγιώργη Σερβίας.
Κατά τις πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει εισηγηθεί ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Πρωθυπουργό να υπάρξει νέα γενναία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι 48 δόσεις, φαντάζουν για ορισμένες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας το μίνιμουμ που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα, αν και δεν λείπουν και οι πιο φιλόδοξοι που θέτουν τον πήχη στις 100 δόσεις.
Το τελευταίο σενάριο, για αυτούς που έχουν διαπραγματευτεί με την τρόικα στο παρελθόν φαντάζει ανέφικτο. «Γενικά δεν θέλουν να συζητούν για νέες αλλαγές στην πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό μας έδειξαν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις».
πηγή: www.in.gr