ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ
Την Πέμπτη 15 Μαίου 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, στο σημείο που βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι.
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέστη στην τελετή και δήλωσε ότι το Μουσείο αποτελεί έναν «ιερό τόπο επούλωσης τραυμάτων και ελπίδας».
Το Εθνικό Μουσείο Μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει χιλιάδες προσωπικά αντικείμενα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση το 2001, καθώς και τμήματα των Δίδυμων Πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Στο Μουσείο Μνήμης μπορεί κανείς να δει έναν τοίχο με φωτογραφίες των θυμάτων και ένα κατεστραμμένο πυροσβεστικό όχημα.
Περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν αεροπειρατές έριξαν αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους, με αποτέλεσμα αυτοί να καταρρεύσουν. Ακόμα ένα αεροπλάνο έπληξε το Πεντάγωνο και ένα τέταρτο συνετρίβη σε χωράφι στην Πενσυλβάνια, μετά από μάχη που έδωσαν οι επιβάτες με τους αεροπειρατές.
Σε οθόνες του Μουσείου προβάλλονται βίντεο από τη μοιραία μέρα, ενώ δεν λείπουν τα σύμβολα ηρωισμού, όπως το ρολόι ενός από τους επιβάτες που αντιμετώπισε τους αεροπειρατές.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία ξεναγήθηκαν στο Μουσείο. «Μπορούμε να κοιτάξουμε στα πρόσωπα σχεδόν 3.000 αθώων ψυχών. Μπορούμε να αγγίξουμε τα ονόματά τους, να ρίξουμε μια ματιά στα μικροαντικείμενα που μιλούν για την ομορφιά της ζωής τους, τις βέρες, ένα κράνος καθήκοντος, ένα λαμπερό σήμα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Αναφέρθηκε στην ιστορία του 24χρονου Γουέλς Κρόουδερ, ενός εργάτη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και πρώην εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος έγινε γνωστός ως «ο άνδρας με την κόκκινη μπαντάνα». Ο νεαρός οδήγησε τους άλλους εργαζόμενους σε ασφαλές σημείο από τον νότιο πύργο. Έχασε την ζωή του όταν το κτίριο κατέρρευσε.
Μία από τις κόκκινες μπαντάνες που συνήθιζε να κουβαλά μαζί του ο 24χρονος εκτίθεται στο Μουσείο. Η μητέρα του Γουελς, Άλισον Κρόουδερ είπε ότι ελπίζει πως το αντικείμενο αυτό θα θυμίζει στους επισκέπτες «το πως ο κόσμος βοηθούσε ο ένας τον άλλο εκείνη την ημέρα και ότι και άλλοι άνθρωποι θα εμπνευστούν να κάνουν το ίδιο με τρόπους μεγάλους, αλλά και μικρούς».
Στην τελετή για τα εγκαίνια του Μουσείου παρευρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Ο Μ.Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι το Μουσείο αποτελεί «υπενθύμιση σε μας και σε όλες τις μελλοντικές γενιές ότι η ελευθερία κουβαλά βαριά ευθύνη».
Εκτός από τον Μπλούμπεργκ, παρών ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης την εποχή των επιθέσεων Ρούντι Τζουλιάνι, ο νυν δήμαρχος Μπιλ ντε Μπάζιο και άλλοι Αμερικανοί επώνυμοι.
Μεταξύ όλων όσων τίμησαν την μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου με την προσωπική τους παρουσία στον χώρο και την ώρα που τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου, συμπεριλαμβάνονται και οι Βεροιώτες Τάσος Βασιάδης, Γιώργος Δουλγέρογλου, Ζωή Καρακώστα, Νούλη Μπαζάκα και Μάγδα Βασιάδη.