Επίσχεση εργασίας των εργαστηριακών γιατρών και αναμόρφωση της νομοθεσίας αποφάσισε ο ΠΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

pis new

Με την συμμετοχή Προέδρων και Αντιπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων από ολόκληρη την χώρα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου το Σάββατο 3 Μαΐου.

Την Ιατρική Κοινότητα της Ημαθίας εκπροσώπησαν στην Γ.Σ. τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ κ. Αναστάσιος Βασιάδης και Νικόλαος Λυσίτσας καθώς και οι κ. Δημήτριος Γεωργίου και Σοφία Κουπίδου.

Κυρίαρχο θέμα της Γ.Σ. υπήρξε η αναμόρφωση του νομικού πλαισίου που διέπει την υπόσταση και λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων.
Μετά από εξαντλητική συζήτηση όλων των άρθρων της προτεινόμενης νομοθετικής μεταρρύθμισης, που επεξεργάστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. και η Επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, εγκρίθηκε ομόφωνα κατ άρθρο και στο σύνολό της η συνολική εισήγηση, η οποία θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας για νομοθετική κατοχύρωση.

Η αναμόρφωση της νομοθεσίας που βασίζονταν σε αναγκαστικούς Νόμους του 1939 και Βασιλικά Διατάγματα του 1957, υπήρξε μία επίπονη και συστηματική εργασία, η οποία έλαβε υπόψη την Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία και διαμόρφωσε ένα σχέδιο νομοθεσίας, που στοχεύει στη σύγχρονη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και στη λειτουργία των ιατρών, με κύρος, ηθική και αξιοπρέπεια.

Η αναβάθμιση και θεσμική ισχυροποίηση του ρόλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων θα συμβάλλει στις αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις προς την Πολιτεία για την άσκηση πολιτικής στην Υγεία, η οποία θα προστατεύει και θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε πολίτη στην υγεία και θα μεριμνά για όλες τις δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλή περίθαλψη.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ αποφάσισε επίσης ομόφωνα επίσχεση εργασίας από 12 Μαΐου 2014 στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι σε ιατρικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί.

Η επίσχεση εργασίας αποτέλεσε αναπόφευκτη κατάληξη μετά το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησε η αδιαλλαξία του υπουργού Υγείας, τον διάλογο μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελληνίας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Σε σχετική ανακοίνωση μετά την ομόφωνη υπερψήφιση της επίσχεσης εργασίας από την Γ.Σ. του ΠΙΣ, τονίζεται:

«Η αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει ικανοποιητική και αποτελεσματική περίθαλψη στους πολίτες μέσα από προϋπολογισμό δαπανών που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες και όχι προϋπολογισμό που θα οδηγεί σε εξαθλίωση, καθώς και η ανικανότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων να εφαρμόσουν κανόνες συνταγογράφησης και ελέγχου των διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον κλάδο του ιατρικού σώματος σε σημείο να μην μπορεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης.

Η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους Υγείας, χωρίς η διοίκηση του Οργανισμού να υπολογίζει τον κόπο και τον ιδρώτα των ασφαλισμένων, οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα».