Το δίκαιο είναι συμπαντικό κοινωνικό αγαθό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

agelogloy laxanokipoi

του υπ. Δημάρχου για το Δήμο της Βέροιας Αγγέλογλου Ιωάννη

Το δίκαιο είναι συμπαντικό κοινωνικό αγαθό. Είναι ίσως η πιο κατηγορηματική ανάγκη της κοινωνικής ζωής. Η φράση «έχασε το δίκιο του», που εμπεριέχει την ισχυρή νομική παράμετρο του έννομου συμφέροντος του προσώπου, αποκτά ισχυρότερη υπόσταση, αρκεί και μόνο να σκεφτούμε ότι όταν χάνεται ένα «δίκιο» το χάνει κι η δημοκρατία, το χάνει η πολιτική, το χάνει η κοινωνία, χάνουμε όλοι μας.

Την 5η Μαίου όπως ο νόμος ορίζει, κατέθεσα μια αίτηση στο Πρωτοδικείο της Βέροιας ζητώντας αντίγραφα των δηλώσεων των συνδυασμών όλων των υποψηφίων Δημάρχων, όπως είχαν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο, οι περισσότεροι των οποίων, είχαν ήδη προδημοσιοποιηθεί μέσω του Τύπου. Η αίτησή μου κρίθηκε αόριστη καθώς «δεν προσδιορίζετο σε αυτήν το έννομο συμφέρον του αιτούντος». Επανήλθα με δεύτερη αίτηση την επομένη, δηλώνοντας ότι το έννομο συμφέρον μου, ως υποψήφιος Δήμαρχος, προσδιορίζεται από την βούλησή μου να προβώ σε συγκριτικό έλεγχο των δηλώσεων στην σύνολη πορεία τους, από την προδημοσίευση, στην κατάθεση τους στο πρωτοδικείο, και από τις ενδεχόμενες διορθώσεις τους στην ανακήρυξή τους η όχι, δια των ενδεχόμενων ενστάσεων, ως ο νόμος ορίζει για παραβάσεις που επηρεάζουν την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος και επιπροσθέτως, σύμφωνα με το δικαίωμα που μου δίνει το άρθρο 10 του ισχύοντος Συντάγματος. Αυτή τη φορά μου επιτράπηκε να λάβω γνώση, όχι όμως να πάρω αντίγραφα. Παρατήρησα σωρεία διορθώσεων πάνω στα κατατεθέντα στο Πρωτοδικείο έγγραφα πριν την ανακήρυξη, από τη συνεργασία, υποθέτω, δικαστικών, υπαλλήλων και υποψηφίων. Είδα μουντζούρες, σβησμένα ονόματα με μπλάνκο, απαλείψεις δεύτερων ονομάτων, αντικαταστάσεις ιδιοτήτων και πολλά άλλα. Δυστυχώς δεν μου δόθηκαν αντίγραφα, ούτε των συγκεκριμένων δηλώσεων που ζήτησα.

Διατελούμε εν πεποιθήσει, λοιπόν, ότι -από κύλικος μέχρι χειλέων πολλά πέλει και- πολλές τυπικές διορθώσεις έγιναν, όπως μου τόνισαν οι ευγενικές δικαστικοί υπάλληλοι. Μία όμως που κρίθηκε ως επί της ουσίας, ήταν καταδικαστική και μοιραία, παρότι τελεσίδικη, (και όχι αμετάκλητη).

Περί της ακύρωσης της υποψηφιότητας του συνδυασμού «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του υποψηφίου Δημάρχου κ. Σκουμπόπουλου, ο λόγος.
Εμείς, της δημοτικής παράταξης η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ευελπιστούμε ότι η Δικαιοσύνη, θα επανεξετάσει το θέμα δια της ενστάσεως που κατέθεσε ο συνδυασμός και θα δοθεί η βαρύτητα που προσήκει τόσο στο γράμμα, τόσο στο πνεύμα όσο και στα «σταθμά» της νομοθεσίας του Καλλικράτη περί ενθάρρυνσης της συμμετοχικής στα κοινά.