Λυκοστράτης: Ποια προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας θα "τρέξουν" το επόμενο διάστημα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Για θέματα απασχόλησης μίλησε στον "Πληροφοριοδότη" ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ "Γνώση" και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας με το ψηφοδέλτιο Βοργιαζίδη, Βασίλης Λυκοστράτης. Ας δούμε τι μας είπε:

 

ΠΟΙΑ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014- 2020

Η "Ευρώπη 2020" είναι η αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ για την ερχόμενη δεκαετία. 

Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, το επιθυμητό είναι ,  η ΕΕ να γίνει μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. Αυτές οι τρεις αλληλοσυμπληρούμενες προτεραιότητες θα βοηθήσουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να επιτύχουν υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής.

Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση έθεσε πέντε φιλόδοξους στόχους – για την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και το κλίμα/την ενέργεια – προς επίτευξη μέχρι το 2020. Κάθε κράτος μέλος έχει υιοθετήσει τους δικούς του εθνικούς στόχους σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς. Συγκεκριμένες δράσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο στηρίζουν τη στρατηγική αυτή, ώστε να αντιμετωπιστεί η γενικευμένη κρίση της τελευταίας 5ετίας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΙ;

Στην Ελλάδα τα Επιχειρησιακά  προγράμματα,  έχουν τους παρακάτω στόχους: την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την καινοτομία, τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις που προσελκύει επενδύσεις, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και των περιφερειών, στον προσανατολισμό στις εξαγωγές, στην εγχώρια παραγωγή προστιθέμενης αξίας, στη νέα γενιά επενδύσεων σε Τεχνολογίες  Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στην «έξυπνη εξειδίκευση» και την καινοτομία στην Έρευνα & Τεχνολογία, στην επέκταση σε νέες αγορές και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ , ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ  Ή ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΤΑ 1% ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ;

Λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας μελέτησα ιδιαίτερα το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020.

Το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020 καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες να καλύψουν άμεσα και αποτελεσματικά τις βασικές αναπτυξιακές ανάγκες του τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης/ δια βίου μάθησης, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τις επικρατούσες κοινωνικο- οικονομικές συνθήκες.

-Το σύνολο των κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας από  το νέο ΕΣΠΑ είναι 1,1 δις ευρώ.

 

ΣΕ ΤΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟ; ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ; ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ;

Θα σας πω ενδεικτικά κάποιους τύπους δράσεων  και ομάδες ωφελουμένων γιατί θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες , ώστε να τις  αναφέρουμε όλες .

Ενδεικτικοί τύποι δράσεων:

  • «Επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας»
  • Προγράμματα «Κοινωφελούς εργασίας»
  •  «Στοχευμένα Προγράμματα σύνδεσης κατάρτισης - πρακτικής άσκησης και απασχόλησης σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, που οδηγούν σε πιστοποίηση»
  • «Επιταγή εισόδου για νέους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής         εμπειρίας (15-29)» (μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πρακτικής άσκησης)
  • «Ενίσχυση επιχειρηματικότητας Νέων»
  • Αναβάθμιση των βασικών δεξιοτήτων του ενήλικου πληθυσμού (16-66+ ετών)
  • Αναβάθμιση & Ανασχεδιασμός των Επαγγελματικών Περιγραμμάτων Δράσεις δια βίου  συμβουλευτικής & επαγγελματικού προσανατολισμού βάσει των αναγκών της αγοράς   εργασίας

Βασικοί ωφελούμενοι (ομάδες –στόχος)- ενδεικτικά:

  • Μακροχρόνια άνεργοι
  • Άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα
  • Νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο
  • νέοι 15-29 ετών

Ενήλικος πληθυσμός 18 -65 ετών

  • Εργαζόμενοι
  • Άνεργοι

 

ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ;

Άμεσα, το νέο πρόγραμμα με επιταγή κατάρτισης (voucher), αναμένεται να έχει δύο σκέλη α) καταρτιζόμενοι-ες ως 24 ετών και β)καταρτιζόμενοι-ες 25 ως 29 ετών. Θα απευθύνεται σε λιγότερο από 75000 υποψηφίους-ες και θα ανακοινωθεί μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου 2014

Ο κύριος όγκος όμως των προγραμμάτων θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το  φθινόπωρο του 2014.