Η ευθύνη των απολιτικών

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

agelogloy laxanokipoi

Του Γιάννη Αγγέλογλου

Απευθύνω μερικές σκέψεις γύρω από το γνωμικό του Πλάτωνα, "Αν δεν ασχολείσαι με τα κοινά, μη διαμαρτύρεσαι αν σε κυβερνούν κατώτεροί σου."

Καλύτερα είναι, λοιπόν, να σέβεστε τους υποψηφίους κύριε ορθοδόξως και καθολικώς απολιτικέ, διαμαρτυρόμενε, κυρίως αυτούς που απαξιώνετε χωρίς να τους γνωρίζετε.

Δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι a priori υστερόβουλοι και ιδιοτελείς, κάποιοι έχουν την καλή διάθεση, την πρόθεση, αλλά και τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στα κοινά, και κάποιοι, το έχουν ήδη κάνει πράξη εδώ και χρόνια, το πράττουν και θα το πράττουν ακόμη. Όλοι είναι διατεθειμένοι να χάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, την ηρεμία τους, τις οικονομίες τους και την περιουσία τους , κάποιοι να κινδυνέψουν ακόμη, ποικιλοτρόπως, αντιτιθέμενοι στα μεγάλα και μικρά συμφέροντα . Μόνο και μόνο γι΄ αυτό το ποσοστό, ανάμεσα στους υποψηφίους, τουλάχιστον, οφείλετε να τους σέβεστε όλους και να είστε πιο διακριτικός και πιο προσεκτικός στα λεγόμενά σας. Ιδιαίτερα αν υπήρξατε κάποτε εθελοντής, -δεν μπορεί, κάποτε θα υπήρξατε- οπότε θα ξέρετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει η μη αναγνώριση της προσφοράς και η λοιδορία της.

Δυστυχώς αυτή η επιχειρηματολογία σας, της ισοπέδωσης των πάντων, που βρίσκει περιστασιακά ολοένα και περισσότερο έδαφος όσο κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος, είναι ίδιον των γκρινιάρηδων, των αναποφάσιστων, των παθητικών, των πολιτικά ανικανοποίητων, αλλά κυρίως των πνευματικά οκνών ανθρώπων. Δεν σας τιμούν οι γενικεύσεις. Μακάρι να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, -όπου παρά τις στερεότυπες παρεξηγήσεις και τις συκοφαντίες γνωριζόμαστε λίγο έως πολύ μεταξύ μας, (κι αν δεν γνωριζόμαστε ρωτάμε και μαθαίνουμε).

Αν μη τι άλλο, όταν ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, πάντα ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Επιπροσθέτως όλους αυτούς που θα εκλέξουμε θα έχουμε την άμεση δυνατότητα να τους ελέγχουμε όποτε θέλουμε, γιατί αφ΄ ενός τους βλέπουμε καθημερινά μέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο, αφ΄ ετέρου μπορούμε να τους δούμε εν δράσει και να έχουμε άμεση γνώση περί του πρακτέου χωρίς να χρειαζόμαστε κάποιους ενδιάμεσους ή κολαούζους δημοσιογράφους.

Υποψιάζομαι όμως, ότι και στις προηγούμενες εκλογές, που δεν είχε εμφανιστεί αυτή η προσφορά, και που ενδεχομένως ούτε και τότε, θα συμμετείχατε κύριε Διαμαρτυρόμενε-παρόλο που δεν υπήρχε αυτός ο ανταγωνισμός- πάλι θα γκρινιάζατε και θα μεμψιμοιρούσατε. Σας συμβουλεύω, λοιπόν, να βρείτε ένα ψηφοδέλτιο απ΄ τα εφτά και να τους ζητήσετε να σας δεχθούν. Ελπίζω ότι μ΄ αυτόν τον τρόπο, αν μπείτε κι εσείς στο χορό, θα αποκτήσετε αυτομάτως περισσότερο σεβασμό για τους άλλους, θα ισιώσει η ψηλομύτα πολιτική κριτική στάση σας και είμαι σίγουρος ότι θα αισθανθείτε την περηφάνια ότι κάποιο χρέος απέναντι στη χώρα σας και την πόλη σας έχετε ξοφλήσει...

Και που ξέρετε; Αν αναπτύξετε και κάποια σωστή επιχειρηματολογία, μπορεί προκειμένου να σας επιβραβεύσω, να σας ψηφίσω κι εγώ. Και μιας κι είστε και θιασώτης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα γνωρίσατε ασφαλώς πως αποκαλούσαν οι πρόγονοί μας τους μη μετέχοντες στην πολιτική... Από το «ιδιώτης» ετυμολογείται η λέξη idiot, που σε αρκετές απ΄ τις κυρίαρχες παγκοσμίως γλώσσες σημαίνει ήδη, ανόητος, ηλίθιος και κρετίνος ...

Να σας πω και κάτι άλλο; Θεμιτό είναι να πάτε με οποιονδήποτε αρχηγό, και αυτόν που θεωρείτε τον πιο μπούφο απ΄ όλους. Κι αν έχοντας ξεκαθαρισμένη μέσα σας την ιεράρχηση των Ευθυνών του ξεκαθαρίσετε ότι για την περίπτωση που εκλεγείτε έχετε έτοιμη την ανεξαρτητοποίηση σας, και εξακολουθεί να σας θέλει, να ξέρετε ότι ή αφελής είναι ή έντιμος. Γιατί έχοντας κατανοήσει ότι η πολιτική Ευθύνη εμπεριέχει όλες τις άλλες ευθύνες, ήτοι την ηθική Ευθύνη, την ποινική Ευθύνη, τη μεταφυσική και την κοινωνική Ευθύνη, αλλά και το σθένος ότι με την πρώτη απάτη που θ΄ αντιληφθείτε εις βάρος του κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος, θ΄ αποστασιοποιηθείτε, θα παραιτηθείτε, θ΄ ανεξαρτητοποιηθείτε αμέσως ή θα εμπιστευθείτε τη Δικαιοσύνη και θα εναποθέσετε την ευθύνη της ποινικής Ευθύνη σ΄ αυτήν, ως η καθ΄ ύλην αρμοδία, θα έχετε κάνει μια καθαρή καταστατική συμφωνία. Να έχετε στην άκρη του μυαλού σας ότι σπάνια θέλουν τέτοιους συνεργάτες οι επικεφαλής και θα σας αποξενώσουν. Μόνο έτσι όμως θα έχετε ενεργήσει για το συμφέρον της πόλης σας, τόσο άμεσα και βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, και θα δικαιωθείτε όταν η Πολιτεία, αργά ή γρήγορα, θα απεμπολήσει νομοθετικά αυτόν τον αδιανόητο «κοπαδισμό» των φίλων, κουμπάρων, ομοϊδεατών, κομματόσκυλων και συνενόχων που συναντάμε σε αρκετά ψηφοδέλτια και που οργανώνονται σε μηχανισμούς και συμμορίες και δεν μπορούμε να τους αποκαλύψουμε και να τους εξουδετερώσουμε άπαξ δια παντός από την διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων, γιατί οργανώνονται με ομερτά και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της εγκαίρως, ώστε να λειτουργήσει η πρόληψη.