Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Βέροιας σε ζητήματα του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ημαθίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

las veria

Ανακοινώθηκαν οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε μια σειρά ζητήματα που έθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ημαθίας προς τους υποψήφιους δημάρχους με ανοιχτή επιστολή. Συγκεκριμένα:

"Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει από χρόνια χάσει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της. Με την εφαρμογή του «Καποδίστρια» και στη συνέχεια του «Καλλικράτη» η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατράπηκε σε Τοπική Διοίκηση και λειτουργεί ως μοχλός στήριξης και υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και των κατευθύνσεων και αποφάσεων της Ε.Ε.

Σε αυτό καθοριστική ευθύνη έχουν δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ που δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την πολιτική της Ε.Ε. Σε όλους αυτούς τους δήμους-και στο δήμο Βέροιας- η πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων υλοποιήθηκε κατά γράμμα. Στην ίδια ρότα κινούνται και οι δήθεν νέοι σωτήρες που αυτοαποκαλούνται ανεξάρτητοι αλλά δεν λένε κουβέντα για το ρόλο και το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης και κρύβονται πίσω από ανέξοδες υποσχέσεις. Όμως από τις διακηρύξεις τους ξεκάθαρα προκύπτει ότι είναι άξιοι συνεχιστές και ικανοί διαχειριστές να υλοποιήσουν χωρίς καμία παρέκκλιση τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Μέσα και έξω από τα Δημοτικό Συμβούλιο με την δράση μας αντιπαλέψαμε την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που έχει ως συνέπεια την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, οδηγεί πολλούς σε απόλυση, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου με πανάκριβες υπηρεσίες για το λαό.

Η θέση μας ως Λαϊκή Συσπείρωση είναι καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων. Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία όλων των υπηρεσιών και δομών. Ένταξη όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις στο προσωπικό των δήμων με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς επιβάρυνση των δημοτών για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Λέμε όχι στην κινητικότητα-διαθεσιμότητα- αξιολόγηση- απόλυση των εργαζόμενων.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ χρησιμοποιούνται από την ΕΕ με την συμφωνία της κυβέρνησης και των διοικήσεων των δήμων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προκειμένου υπηρεσίες και δομές των ΟΤΑ να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών. Η κατεύθυνση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι δημότες να ακριβοπληρώνουν υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχονται δωρεάν αφού για αυτές φορολογούνται και οι εργαζόμενοι σε αυτές να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Είμαστε αντίθετοι στη λήψη δανείων από τους ΟΤΑ που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα δημοτικά τέλη και προτείνουμε τη διεκδίκηση των παράνομα παρακρατηθέντων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία των εργαζομένων αποτελεί η προστασία της υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Επιβάλλεται λοιπόν η ύπαρξη Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία των παιδικών σταθμών ως παιδοφυλακτήρια με εργαζόμενους με συμβάσεις λίγων μηνών, με την μετακίνηση(εσωτερική κινητικότητα) εργαζομένων από άλλες δομές για να καλυφθούν πρόσκαιρα και πρόχειρα οι ελλείψεις σε προσωπικό. Η θέση μας είναι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού(εκπαιδευτικού και βοηθητικού)

Σε όλα αυτά τα ζητήματα που ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ημαθίας θέτει οι διοικήσεις των δήμων συναποφάσισαν με τις άλλες παρατάξεις -πλην Λαϊκής Συσπείρωσης- να στηρίξουν και να υλοποιήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις(μεταφορά απορριμμάτων), να ανοίξουν το δρόμο για την δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ(π.χ στον τομέα της ψυχικής υγείας), να προχωρήσουν σε δανεισμό.

Έχουν ως βασική τους αρχή την ανταποδοτικότητα την επιχειρηματικότητα που ανοίγει την πόρτα για την είσοδο επιχειρηματικών-ιδιωτικών συμφερόντων σε υπηρεσίες-δομές καθιστώντας αυτές απαγορευτικές για την πρόσβαση δημοτών σε αυτές.

Οι δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν από τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζονται από το ΚΚΕ θα είναι όπως και ήταν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αγωνιστές, μαχητές, στο πλάι των εργαζόμενων και των δημοτών. Θα προσπαθούν να κινητοποιήσουν το λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για να επιβάλλουν λύσεις που θα απαντούν και θα ικανοποιούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηριχτούν στην πείρα που αποκόμισαν, να μην πιστέψουν τους νέους και παλιούς σωτήρες, να καταδικάσουν και με την ψήφο τους όσους τους ρήμαξαν την ζωή, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε δήμους και περιφέρειες, το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές".