Διευκρινίσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις των αγροτών σύμφωνα με τις διατάξεις Κ.Φ.Α.Σ και Φ.Π.Α.

ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Επιμέλεια Καμμένος Λ. Παναγιώτης, Λογιστής-Φοροτεχνικός, Οικονομολόγος MSc

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο σχετικά με τις υποχρεώσεις των αγροτών μετά τον Ν. 4254/2014.

Παραθέτουμε παρακάτω τις σημαντικότερες τροποποιήσεις των ήδη υπαρχουσών διατάξεων:

1. Οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς και με τις προϋποθέσεις ότι είναι φυσικά πρόσωπα και δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία, για τις πράξεις που πραγματοποιούν από 1.1.2014 και εφεξής, υποχρεούνται σε υποβολή μόνο εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ. Αυτό ισχύει τόσο για τους αγρότες που είχαν ενταχθεί από παλιά στο κανονικό καθεστώς, όσο και για όσους εντάσσονται από 1.1.2014 στο καθεστώς αυτό. Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η επιλογή για υποβολή περιοδικής κάθε τρίμηνο.

2. Εξαιρετικά για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από αντιπρόσωπο (παραγγελιοδόχο) για λογαριασμό παραγωγού φυσικού προσώπου (παραγγελέα) εκδίδεται εκκαθάριση, κατά εντολέα, το αργότερο μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους των συμβαλλομένων.

Παράδειγμα: Όταν κάποιος πουλάει την παραγωγή του μέσω αγροτικού συνεταιρισμού (όπως συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα στην περιοχή μας) οφείλει ο συνεταιρισμός να του εκδώσει εκκαθάριση το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

3. Στην περίπτωση παραγγελιοδοχικών πωλήσεων αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό αγροτών φυσικών προσώπων που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι παραγγελιοδόχοι (συνεταιρισμοί ή έμποροι) καθίστανται υπόχρεοι για την απόδοση του ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις των εν λόγω αγροτών.

Κατά συνέπεια, οι παραγγελιοδόχοι υποχρεούνται στην απόδοση στο δημόσιο του συνόλου του ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων, ενώ οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ οι οποίοι πωλούν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (εμπόρων ή αγροτικών συνεταιρισμών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ που αναλογεί στις εν λόγω πωλήσεις. Με τις εκκαθαρίσεις που εκδίδουν οι παραγγελιοδόχοι αποδίδουν στους αγρότες την καθαρή αξία των πωλήσεών τους που δικαιούνται, βάσει των συμφωνιών που συνάπτουν.

4. Η προβλεπόμενη υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1.1.2014, γίνεται με σχετική δήλωση μεταβολής στη Δ.Ο.Υ  έως 15.4.2014 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και έως 20.5.2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις των αγροτών με το νέο καθεστώς, ενημερωθείτε από το γραφείο Naoussa-Taxis, Χρ. Λαναρά 11, Νάουσα, Τηλ. 2332057089.