15 Μαΐου 2014: Ημέρα δράσης των ευρωπαίων ιατρών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

vasiadis siskp

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Κατά τις εργασίες της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων (CPME) που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμμίσθων Ιατρών (FEMS) σύμφωνα με την οποία, η 15 Μαΐου 2014 ανακηρύσσεται ως «ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ».
Η ανακήρυξη αποφασίστηκε κατ αρχήν από την Γενική Συνέλευση της FEMS που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Porto της Πορτογαλίας.

Την εισήγηση στην Σύνοδο της CPME, παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Dr Enrico Reginato και υποστηρίχθηκε από τον εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Dr Αναστάσιο Βασιάδη, εκ μέρους της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Στα πλαίσια των δράσεων για την προώθηση της ανακήρυξης «15 ΜΑΪΟΥ- ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ» εγκρίθηκαν η επίσημη αφίσα, η ενημερωτική διακήρυξη και η ειδική κονκάρδα, σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

Αυτό το υλικό διαβιβάστηκε σε εκτυπώσιμη μορφή προς όλους τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να κοινοποιηθεί και να διανεμηθεί στις επιμέρους Ιατρικές Εκπροσωπήσεις και Υγειονομικές Δομές.
Προκειμένου να υπάρξει ενιαίος τύπος των εκτυπώσεων προτείνεται από την FEMS η αφίσα να έχει διαστάσεις 70x100 εκατοστόμετρα, η διακήρυξη να εκτυπωθεί σε Α4 μέγεθος και η κονκάρδα που προορίζεται να αναρτηθεί στις λευκές ποδιές των γιατρών, να έχει διάμετρο 4 εκατοστόμετρα.

Η FEMS προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης από τις Εθνικές και Τοπικές Ιατρικές Οργανώσεις, όπως δημοσιοποίηση της Διακήρυξης στα ΜΜΕ, παραχωρήσεις συνεντεύξεων τύπου, διοργανώσεις ανοικτών εκδηλώσεων κλπ.
Γνωστοποιείται επίσης ότι έχει ζητηθεί ειδική άδεια για την πραγματοποίηση ανοικτής διαδήλωσης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όσοι μπορούν.

Η FEMS ζητά την κοινοποίηση των όποιων επί μέρους πρωτοβουλιών και δράσεων αναληφθούν, ώστε να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της.

Η επικαιρότητα των ζητημάτων που άπτονται της Υγείας και της άσκησης της Ιατρικής στην Ελλάδα, θέτει επιτακτικά την συμμετοχή της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας στην πρωτοβουλία της FEMS για την ανακήρυξη της 15ης Μαϊου ως Ημέρας Δράσης των Ευρωπαίων Ιατρών.