ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 8 Απριλίου στη Δημοσία Βιβλιοθήκης της Βέροιας το βιβλίο της Σοφίας Ηλιάδου-Τάχου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο: "Μέρες" της ΟΠΛΑ στη Θεσσαλονίκη. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και οι Εκδόσεις Επίκεντρο . Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως και των ομιλητών και επισήμανε τα λογοτεχνικά χαρακτηριστικά της γραφής του βιβλίου.
Η Αντωνία Χαρίση, εκπαιδευτικός –συγγραφέας, Δρ. Ιστορίας σημείωσε ανάμεσα στ' άλλα: «Η κατασκευή εκ μέρους της συγγραφέως ενός ιδιαίτερου ερμηνευτικού πολυεπίπεοδυ σχήματος δίνει τη δυνατότητα να εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα, γεγονός που καθιστά το βιβλίο ιδιαίτερα σημαντικό, αφού δεν αποτελεί μια παράθεση πληροφοριών από πηγές και αρχεία...Η κ. Ηλιάδου κρατάει μακριά από τον κύριο κορμό, το corpus της συγγραφής της, προκαταλήψεις και συναισθηματικές φορτίσει, γεγονός εξαιρετικό για έναν ιστορικό ερευνητή-συγγραφέα που σέβεται τον εαυτό του...»
Ο Χρήστος Σκούπρας, φιλόλογος, Δρ. Παιδαγωγικής, υπογράμμισε, αφού αναφέρθηκε στη λογοτεχνική αναπαράστασης της δράσης της ΟΠΛΑ: «Το βιβλίο είναι μία ακόμη απόδειξη, ανάμεσα στις δεκάδες μελέτες που έχουν γραφτεί από το 2003 και μετά, για το πόσο γόνιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μεθοδολογικά εργαλεία της προσέγγισης που δίνει έμφαση στην έρευνα σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. ..Η συγγραφέας συνδιαλεγόμενη με όλα τα σχετικά θεωρητικά ζητήματα όπως της αρχής της ένοπλης αντίστασης στους κατακτητές , της αρχής των κατοχικών εμφυλίων συγκρούσεων, την τιμωρητική δράση της ΟΠΛΑ, δεν διστάζει να περιγράψει τα προβλήματα και να αφήσει να διαφανεί η άποψη της που τα ίδια τα ερευνητικά δεδομένα υπαγορεύουν»
Ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος- συγγραφέας αναφερόμενος αναλυτικά στους σκοπούς και τους τρόπους δράσης της, καθώς και στις συκοφαντίες που τη συνοδεύουν σημείωσε: «Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στη συγκρότηση αρχικά του Εργατικού ΕΑΜ και στη συνέχεια του ΕΑΜ, υπό την ομπρέλα του οποίου εντάχθηκαν πολλές αντιστασιακές οργανώσεις (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αλληλεγγύη, ΟΠΛΑ κ.λπ.), που συσπείρωναν τη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. .. Στις ΕΑΜικές οργανώσεις συγκαταλέγεται και η ΟΠΛΑ, η οργάνωση για την προστασία των λαϊκών αγωνιστών που κινδύνευαν από την τρομοκρατία των κατακτητών και των ντόπιων οργάνων τους, από το χαφιεδισμό και τις προβοκάτσιες. Η ΟΠΛΑ δεν είναι απλώς παρεξηγημένη, είναι δαιμονοποιημένη. Ήδη από την εποχή που εμφανίστηκε για τους αστούς πολιτικούς και τους Βρετανούς ήταν η οργάνωση που υποτίθεται ταίριαζε στην πολιτική φυσιογνωμία των κομμουνιστών, ο μηχανισμός που έκανε τη λεγόμενη βρώμικη δουλειά στα πλαίσια της επαναστατικής προοπτικής που είχε το επαναστατικό πρόγραμμα του ΚΚΕ.."
Τέλος η συγγραφέας, αναφέρθηκε στα προσωπικά-οικογενειακά της βιώματα καθώς και στις πηγές και στον τρόπο-μέθοδο συγγραφής του βιβλίου. Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσια-πολύωρη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.