Παγκόσμια ημέρα ρατσισμού και ποίησης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ratsism

Το φαινόμενο του ρατσισμού αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας. Η κοινωνία μας , μέσα από έντονες αντιφάσεις, ρευστότητα και ανακατατάξεις βιώνει- συχνά επώδυνα- τεράστιες αλλαγές που έχουν συντελεστεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας και έχει εξελιχτεί σε μια πολυφυλετική και πολυπολιτισμική κοινωνία. Δυστυχώς το κλίμα αυτό ευνοεί την αναβίωση ή την όξυνση φαινομένων όπως ο ρατσισμός καθώς οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα δεν έχουν ακόμα εκριζωθεί από τις αντιλήψεις των ατόμων.

Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών με απώτερο στόχο την άρση των προκαταλήψεων και την εξάλειψη των ρατσιστικών αντιλήψεων η δασκάλα της Δ΄ τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας Καρλή Κωνσταντίνα οργάνωσε μια δραστηριότητα για τους μικρούς της μαθητές. Μέσα από συζητήσεις και ανάλογα αναγνώσματα έγινε κατανοητό ότι ο ρατσισμός αφορά όλους και όλοι μπορεί να καταλήξουμε θύματά του. Κάπως έτσι προέκυψε το ουσιώδες ερώτημα: τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό; Ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση, διεκδίκηση και υπεράσπιση δικαιωμάτων για όλους!

Οι μαθητές λοιπόν της Δ΄τάξης αποφάσισαν να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή. Κατασκεύασαν μια αφίσα για να δείξουν ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε τόσο εμείς όσο και οι συνάνθρωποί μας. Ταυτόχρονα τιμώντας και την παγκόσμια μέρα ποίησης τα παιδιά πήραν τα μολύβια και πήραν το ρόλο μαχόμενου ποιητή και έγραψαν το πιο ωραίο ποίημα κατά του ρατσισμού!