Η θεατρική παράσταση «Περί δικαίου και υδάτων» από το 5ο ΓΕΛ στην Στέγη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ

5o gel parastasi

Ο Δίκαιος Λόγος ενάντια στον Άδικο Λόγο! Στη σύγκρουσή τους, ποιος τελικά από τους δύο επιβάλλεται κι επικρατεί;

Δύο θεατρικά έργα, οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη και «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν συναντώνται επί σκηνής από τη θεατρική ομάδα του 5ου ΓΕΛ Βεροίας κατά τη σχολική περίοδο 2013-2014 με σκοπό να τεθεί ένας σύγχρονος προβληματισμός για την ύπαρξη και λειτουργία του Δίκαιου και του Άδικου Λόγου στη ζωή μας.

Στα 423 π.Χ. «ἐδιδάχθησαν» οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Είναι η κωμωδία μιας κοινωνίας βαθιά δηλητηριασμένης και αθεράπευτα παραδομένης στα χέρια λίγων επιτηδείων σοφιστών - ρητόρων, που εκμεταλλεύονται την ανοησία και την ακρισία των πολλών. Ακόμη και σήμερα οι «Νεφέλες» θέτουν το γόνιμο προβληματισμό για την τέχνη της σοφιστικής ρητορείας που εφαρμόζει την επιχειρηματολογία ακόμη και υπέρ αδίκων και εσφαλμένων απόψεων∙ επίσης τον προβληματισμό για το εκπαιδευτικό σύστημα και την αγωγή των νέων, τις σχέσεις γονέων και παιδιών, την ευθύνη του πνευματικού ανθρώπου και του απλού πολίτη σε περιόδους οικονομικής, ηθικής και πολιτικής κρίσης.

Από την άλλη, σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1882 που γράφτηκε το έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ο Εχθρός του Λαού». Η «αδέσμευτη» και «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία που αποκρύπτει ή υποβαθμίζει τα στοιχεία, ώστε στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος» να μην πληγούν τα δικά της συμφέροντα. Οι κατ' επάγγελμα πολιτικοί, που ταυτίζουν το ίδιον συμφέρον με το δημόσιο, που πουλούν στα πλήθη «ρεαλισμό» ή «λαϊκισμό» ανάλογα με την περίσταση. Και πάνω από όλους η πλειοψηφία που δίνει μάχες και αναζητά λύσεις κατά τρόπο που να μην θίγονται τα προσωπικά συμφέροντα και, κυρίως, με μετριοπάθεια - χωρίς να θίγονται τα κακώς κείμενα, χωρίς να ενοχλείται το σύστημα.

Η θεατρική παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 9 Απριλίου, ώρα 19.00 μ.μ., στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.

Συντελεστές:

Παίζουν αλφαβητικά οι μαθητές/μαθήτριες: Βλάχου Μαργαρίτα, Ζαρογιάννης Αλέ-ξανδρος, Θεοδωρίδου Εύα, Ιωαννίδης Στέργιος, Ιωσηφίδου Γρηγορία, Κανάρη Όλγα, Καπελλάκης Ανδρέας, Κουκουρίκης Δημήτρης, Κουμπατής Νίκος, Κουμπουλίδης Παντελής, Κωνσταντινίδης Κων/νος, Κωνσταντινίδου Σοφία, Λαζόπουλος Ιωάννης, Μακρυκώστα Κατερίνα, Μοτσιόπουλος Βασίλης, Παπαδημητρίου Μερσίνα, Παπαδίνα Αναστασία, Παρασκευαΐδης Ευάγγελος, Πατρίκας Αντώνης, Σελάμι Ασημίνα, Σοφάκης Κων/νος, Συνόδου Μαριάννα, Τζούρτζιας Βαλάντης.

Χορογραφία: Ζερβού Νίκη, Θεοδωρίδου Εύα, Μακρυκώστα Κατερίνα, Παπαδημητρίου Μερσίνα, Σελάμι Ασημίνα.

Μουσικοί: Γεωργουδάκης Γιάννης, Κάκαρης Ανδρέας, Πρελορέντζος Μάρκος, Συρο-πούλου Δήμητρα.

Σκηνογραφία: Κουμπουλίδης Παντελής

Επιμέλεια (διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνογραφία): Αξούριστου Χαρά, Μοσχόπουλος Τάσος, Τότσκα Κατερίνα, Χρυσής Σταμάτης.