Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου οι καθολικοί προσκυνητές που επισκέφθηκαν την Βέροια

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΕΣ

katholikoi veria

Στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας και της καλής συνεργασίας των Δήμων Βέροιας - Θεσσαλονίκης , η Αντιδημαρχία Τουρισμού Βέροιας με την υποστήριξη των στελεχών της Κ.Ε.Π.Α. , διοργάνωσε υποδοχή για τους επισκέπτες του πρώτου πολυάριθμου (453 άτομα) γκρουπ προσκυνητών pilgrim – θρησκευτικοί τουρίστες από τη Γερμανία και την Αυστρία- οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον Αρχιεπίσκοπο Βιέννης και Καρδινάλιο της Αυστρίας Christoph Schonborn και 7 επισκόπους , τέλεσαν υπαίθρια λειτουργία στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το Σάββατο 5 Απριλίου 2014 και ώρα 13.00 το μεσημέρι.

Στον χώρο του μνημείου τους υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος τουρισμού , Άρης Λαζαρίδης. Νωρίτερα επισκέφθηκαν το Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα. Ο κύριος Λαζαρίδης τους καλωσόρισε αναφέροντας: «Αξιότιμε Αρχιεσπίσκοπε Βιέννης και Καρδινάλιε της Αυστρίας, αγαπητοί επισκέπτες. Σας καλοσωρίζω εκ μέρους της Δημάρχου και των πολιτών του Δήμου Βέροιας , μιας περιοχής με ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων. Ξεκινώντας από τη Βεργίνα και τις αρχαίες Αιγές που επισκεφθήκατε νωρίτερα, όπου μεγάλωσε και στέφθηκε Βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος. Όπου, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο και για την οποία ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Πάτρικ Λέιν Φοξ ανέφερε πως αποτελεί ένα από τα τρία μέρη που όρισαν τη σύγχρονη παγκόσμια Ιστορία. Τα άλλα δύο είναι η Βηθλεέμ και η Μέκκα. Συνεχίζοντας στην πόλη της Βέροιας, η οποία αποτέλεσε χωνευτήρι και κράμα λαών , πολιτισμών και Θρησκειών. Βρισκόμαστε σ΄αυτό το Ιερό μέρος όπου δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Δίπλα της το μουσουλμανικό Τέμενος κ Διδασκαλείο , σε απόσταση 300μέτρων η Εβραϊκή Συναγωγή και διάσπαρτες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Τελειώνοντας, στη γύρω περιοχή με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές. Στον λίγο χρόνο που βρίσκεστε εδώ , θα έχετε μια πολύ γενική εικόνα όλων αυτών. Για αυτό και ελπίζουμε να ξαναέρθετε εσείς και πολλοί συμπατριώτες σας. Και πάλι ευχαριστώ»

«Ευχαριστούμε από καρδιάς για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και στο Μουσείο των Αιγών αλλά και εδώ , στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου της Βέροιας , εσάς , το Δήμο Βέροιας . Η συγκίνησή όλων είναι μεγάλη, γιατί βρισκόμαστε εδώ και προσευχόμαστε σ έναν χώρο μεγάλης ιστορικής αξίας, σ ένα παγκόσμιο προσκύνημα του Χριστιανισμού. Η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη , αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί όνειρο ζωής για τους περισσότερους καθολικούς προσκυνητές να ακολουθήσουν τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου. Με τη δική σας συμβολή και βοήθεια , το όνειρο αυτό για πολλούς έγινε πραγματικότητα. Σας ευχαριστούμε γι αυτό , ο Θεός να σας ευλογεί» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης και Καρδινάλιος της Αυστρίας Christoph Schonborn.

Στη συνέχεια ακολούθησε υπαίθρια λειτουργία, προεξάρχοντος του Καρδιναλίου Αυστρίας , Προσευχή και Θεία Κοινωνία συνοδεία χορωδίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο Βιέννης και Καρδινάλιο της Αυστρίας όπως και τους επισκέπτες αποχαιρέτισε στη λήξη της επίσκεψής τους στη Βέροια η Δήμαρχος , Χαρούλα Ουσουλτζόγλου , η οποία σε σύντομο χαιρετισμό ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ευχαριστούμε που τιμήσατε τη Βέροια και προσκυνήσατε στο χώρο όπου ο Απόστολος των Εθνών και Ιδρυτής της Εκκλησίας μας κήρυξε το λόγο του Θεού προς τιμήν του, όπου επί ένα μήνα στην αρχή του καλοκαιριού η Μητρόπολή μας διοργανώνει εκδηλώσεις και μεγάλο επιστημονικό συνέδριο , τα ΠΑΥΛΕΙΑ. Η Ιστορία αυτής της πόλης, που είναι πολύ σημαντική , χάνεται στα βάθη των χιλιετιών. Την πόλη αυτή και τους μνημειακούς της θησαυρούς δε μπορείς να ανακαλύψεις σ' ένα σύντομο ταξίδι. Για αυτό, σας περιμένουμε πάλι.»