Για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΓΝΩΜΗ

moutaftsi

Γράφει η Μουταφτσή Χριστίνα

Οι δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της Βέροιας, εξυπηρετούν καθημερινά πολλές οικογένειες. Οικογένειες με εργαζόμενους γονείς, πολύτεκνες και μονογονεικές οικογένειες, εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Ανάμεσά τους κι εγώ. Για τρίτη συνεχή χρονιά πηγαίνει η κόρη μου σε δημόσιο παιδικό σταθμό της Βέροιας και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Οι κυρίες είναι έμπειρες παιδαγωγοί, πρόθυμες να παίξουν, να διδάξουν τα παιδιά μας και να τα απασχολήσουν δημιουργικά και ευχάριστα για αρκετές ώρες. Είναι όμως, αυτά, αρκετά;

Δυστυχώς όση όρεξη και αν έχει κάποια παιδαγωγός να μάθει στα παιδια να ζωγραφίζουν ή να κάνουν χειροτεχνίες, αδυνατεί λόγω της έλλειψης υλικών χειροτεχνίας.

Τα χρήματα που δίνονται στους παιδικούς σταθμούς δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα απαραίτητα έξοδα, με αποτέλεσμα να ζητούν από τους γονείς να συνεισφέρουν αγοράζονας οι ίδιοι υλικά από τα βιβλιοπωλεία. Πόσα όμως μπορούν να διαθέσουν οι γονείς με όλα τα καθημερινά έξοδα (τροφή, ενοίκιο, φως, νερό, κλπ) που έχουν; Και να μην ξεχάσω να αναφέρω πως μέσα σε αυτά τα έξοδα, για αρκετές οικογένειες, περιλαμβάνονται και τα τροφεία για τους παιδικούς, τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται. Πώς θα ανταπεξέλθουν οι γονείς; Το μόνο που θα καταφέρουν στο τέλος είναι να κλείσουν οι δημόσιοι σταθμοί και να ιδιωτικοποιηθούν όλοι. Δε γίνεται να το επιτρέψουμε αυτό. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατασταση.

Οι παιδικοί σταθμοί μας προσφέρουν πολλά. Δίνουν τη δυνατότητα στους γονείς να εργάζονται για να μπορούν να βγάζουν τα προς το ζην, μαθαίνουν στα παιδιά μας να χρωματίζουν, να κάνουν κάποιες κατασκευές, μα το κυριότερο να ανεξαρτητοποιούνται (τρώνε μόνα τους, πηγαίνουν στο μπάνιο μόνα τους) καθώς επίσης και να κοινωνικοποιούνται, να συνεργάζονται και να μοιράζονται όταν συνυπάρχουν με άλλα άτομα. Μπορούμε να παρέχουμε περισσότερα στους δημόσιους παιδικούς, περισσότερα από αυτά που παίρνουν τώρα, αρκεί να θέλουμε να φέρουμε αυτή την αλλάγη. Είδαμε τι έκαναν και τι κάνουν οι παλαιότερες δημοτικές αρχές μέχρι σήμερα, ας δώσουμε την ευκαιρία και σε νέα μυαλά, νέες ιδέες να κάνουν κάτι πολύ καλύτερο. Ας μη μένουμε «κολλημένοι» στα ίδια. Όλοι μάζί μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την πόλη προς το καλύτερο, και θα το κάνουμε για τα παιδιά μας.

Η Χριστίνα Μουταφτσή είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΒΕΡΟΙΑ