Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΓΕΙΑ

aimodotes nikomidi

Της Ευτυχίας Καδόγλου

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Φέτος η ημέρα είναι αφιερωμένη με θέμα τις μολυσματικές νόσους που μεταδίδονται στους ανθρώπους μέσω διαβιβαστών -φορέων παθογόνων μικροοργανισμών (κουνούπια, σκνίπες, κοριοί, τσιμπούρια, σαλιγκάρια). Με αυτόν τον τρόπο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να ευαισθητοποιήσει και να θέσει σε εγρήγορση το κοινό και του ειδικούς (Δήμο,Περιφέρεια)για την καλύτερη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Μεταξύ των ασθενειών που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών εκτός από την ελονοσία είναι και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα τελευταία 3 χρόνια για διάστημα από 2-6 μήνες, έχουμε αποκλεισμό από την αιμοδοσία κατά τους θερινούς μήνες στην περιοχή μας, πράγμα που δυσκολεύει το έργο των γιατρών και βέβαια των ασθενών που χρήζουν την ανάγκη αίματος.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) ενημερώνει το κοινό για την προστασία του. Εμείς ως Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών τονίζουμε τη σημασία και την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια,πέρα από τη ανάγκη των Υπηρεσιών να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και να καταπολεμήσουν τη μετάδοση των ασθενειών.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Νικομήδειας "Η ΑΓΑΠΗ" εύχεται και προτρέπει τους υγιείς ανθρώπους να αιμοδοτούν σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά 3 μήνες για τους άνδρες και 4 για γυναίκες ,το χρόνο) εθελοντικά ώστε να γίνεται και ο απαραίτητος έλεγχος της υγείας τους.