Ερευνητική εργασία μαθητών των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων για την Ιστορία της πόλης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της A’ λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στη σχολική κοινότητα την ερευνητική εργασία τους με θέμα "Η Ιστορία της Βέροιας: από το χθες στο σήμερα…… μια διαπολιτισμική  πόλη όπου συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικές εθνότητες, θρησκεύματα και παραδόσεις". 

Με την καθοδήγηση στην οργάνωση και το σχεδιασμό καθώς επίσης και τη βοήθεια στο τεχνικό κομμάτι της υλοποίησης από  την υπεύθυνη καθηγήτρια της ερευνητικής εργασίας κ. Σπελέτα, τη συγγραφική επιμέλεια των κειμένων  από την καθηγήτρια κ. Κουτόβα, τη δημιουργική διάθεση των μαθητών, τη συλλογική δουλειά και την αποτελεσματική επικοινωνία,  οι μαθητές  ερεύνησαν και κατέγραψαν την ιστορία της πόλης μας  από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η καταγραφή δεν έχει μόνο ιστοριογραφικό χαρακτήρα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκευμάτων και πολιτισμών στην πόλη της Βέροιας και στις  ζυμώσεις τους που αποτυπώνονται και ανιχνεύονται ακόμα και στη σύγχρονη φυσιογνωμία της πόλης. Όλα αυτά μέσα από την πάροδο των χρόνων και υπό το πρίσμα της διαθεματικής προσέγγισης.

Σκοπός της έρευνας ήταν  ο κοινωνικός και ιστορικός γραμματισμός των μαθητών και η ανάπτυξη κοινωνικών και συνεργατο-μαθησιακών σχέσεων μεταξύ τους. Στόχοι της έρευνας ήταν να αναγνωρίσουν και να ερμηνεύσουν οι μαθητές την πολιτισμική τους φυσιογνωμία και να καλλιεργηθούν κίνητρα για ενεργό δράση, ατομική και συλλογική. Παράλληλα, μέσω της έρευνας και της μελέτης του ιστορικού υλικού να διαμορφώσουν ιστορική συνείδηση, να αναπτύξουν κριτική ιστορική γνώση, σκέψη και δεξιότητες ιστορικής ερμηνείας και να αποκτήσουν εφόδια για το παρόν και το μέλλον. Σε ευρύτερο πλαίσιο οι ίδιοι οι μαθητές στην (αυτο)αξιολόγηση της εργασίας, δήλωσαν ότι μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της Ιστορίας, έμαθαν να αξιοποιούν πηγές και διαμόρφωσαν ιστορική οπτική. 

Κατά το σχεδιασμό και την εκπόνηση του πρώτου μέρους της εργασίας τους οι νεαροί "ιστοριοδίφες" των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων εντόπισαν και μελέτησαν τους χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος της πόλης (λατρευτικούς χώρους, μνημεία, αξιοθέατα), διερευνώντας την ιστορική εξέλιξη  της πόλης,  μέσα από  πηγές και τη σχετική βιβλιογραφία από την Κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας. Ακόμη, πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη σε όλα τα μνημεία της πόλης, βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αξιοθέατα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος  και   πλήθος βυζαντινών εκκλησιών.

Στο επόμενο στάδιο, στο δημιουργικό κομμάτι της εργασίας οι μαθητές παρήγαγαν:

  • Ψηφιακό τουριστικό οδηγό με αξιοθέατα, μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες, μοναστήρια, εγκαταστάσεις, χώρους εστίασης της πόλης.
  • Ψηφιακούς χάρτες διαδρομών προς μουσεία, αξιοθέατα, εκκλησίες (online διαδρομές με τη χρήση googlemaps, έχοντας ως αφετηρία την πλατεία Ελιάς)
  • Ηλεκτρονικό βιβλίο με την ιστορία της πόλης, τις σημαντικές προσωπικότητες, την ανθρωπογεωγραφία και το πολιτισμικό της ίχνος/ αποτύπωμα.
  • Διαφημιστικό σποτ για την πόλη της Βέροιας
  • Τρία ντοκιμαντέρ: α) για την ιστορία της Βέροιας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, β) Τα μνημεία, τα μουσεία και τις συνοικίες της Βέροιας, γ) Τις  βυζαντινές εκκλησίες της Βέροιας.

Το ψηφιακό υλικό δημιουργήθηκε με κριτήριο τη χρηστικότητα και χρησιμότητα για τον κάθε περιηγητή ή επισκέπτη που ενδιαφέρεται να γνωρίσει την πόλη μας, είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση και διατίθεται δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου μας.

Για τη συγκεκριμένη εργασία επιλέχθηκε η ενασχόληση με την τοπική ιστορία γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στη σχολική ιστορία και τη συλλογική μνήμη, καθώς και ότι μπορεί με ενδιαφέροντα και βιωματικό τρόπο να μυήσει τους μαθητές στις ιστορικές μεθόδους και να οδηγήσει σε κατανόηση του παρελθόντος και ερμηνεία του παρόντος. Η γνώση του παρελθόντος για την κατανόηση του παρόντος και το σχεδιασμό του μέλλοντος, υφίσταται ως βασική ιδέα για τον προσδιορισμό της ιστορικής συνείδησης και της ιστορικής σκέψης.

Οι μαθητές της Α΄ λυκείου ευχαριστούν την καθηγήτρια κ. Κουτόβα για την συγγραφή και επιμέλεια της εργασίας τους και  την καθηγήτρια κ. Ευαγγελοπούλου που κατά τη διδακτική επίσκεψη τους ξενάγησε σε όλους τους επισκέψιμους χώρους της πόλης.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν την εργασία τους με όλο το συνοδευτικό πρωτότυπο ψηφιακό υλικό  στις 4 Απριλίου στο 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στη Λάρισα.

Πληροφορίες για την εργασία θα βρείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου www.iev.gr