Επίσκεψη μαθητών των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στο οινοποιείο του Φουντή

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος οι μαθητές και οι μαθήτριες της  Δ΄ τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων  Βέροιας επισκέφτηκαν το οινοποιείο του Φουντή στη Στράντζα με τη συνοδεία της δασκάλας τους , Καρλή Κωνσταντίνα

Σκοπός της δραστηριότητας ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές την πλούσια ελληνική οινοποιητική παράδοση, τους μύθους, τους συμβολισμούς, τις τεχνικές και τη σημασία της ως ξεχωριστού στοιχείου του ελληνικού πολιτισμού. Ειδικότερα, κατά την προεργασία στην τάξη οι μαθητές ως μικροί ερευνητές αναζήτησαν πληροφορίες για το αμπέλι και το κρασί, έψαξαν μ ύθους και παραμύθια και γνώρισαν την πλούσια λαϊκή παράδοση που σχετίζεται με τη διαδικασία της οινοποιίας, ονόμασαν τα μέρη του αμπελιού, τα στάδια, τα εργαλεία και τις τεχνικές της οινοποιίας γνώρισαν τα εργαλεία, τα μέσα και τον τρόπο που εργάζονται οι οινολόγοι στο εργαστήριο.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον χώρο τον δεξαμενών όπου αποθηκεύεται ο μούστος των διάφορων ποικιλιών και γίνεται η ζύμωση για την παραγωγή του οίνου. Η βασική ποικιλία που παράγει το οινοποιείο είναι το Ξινόμαυρο  το οποίο είναι η βασική ποικιλία με Ονομασία Προέλευσης του Νομού μας.

H ξενάγηση συνεχίστηκε στο χώρο της κάβας όπου φυλάσσεται το κρασί μέσα σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον ένα χρόνο ώσπου να πάρει  το άρωμα και το ιδιαίτερο χρώμα του.  Ο χώρος της κάβας  ήταν  όμορφα διακοσμημένος ενώ το άρωμα του κρασιού ήταν διάχυτο στο χώρο. Στη συνέχεια οι μικροί "οινοποιοί" επισκέφτηκαν το εμφιαλωτήριο του οινοποιείου όπου το κρασί μπαίνει στα μπουκάλια και αφού επικολληθεί η ετικέτα είναι έτοιμο να διατεθεί στο εμπόριο προς πώληση.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο χώρο γευστικής δοκιμής όπου τα παιδία μύρισαν και επεξεργάστηκαν από κοντά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ξινόμαυρου κρασιού  και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους. Τα παιδιά κατενθουσιασμένα από την μύηση τους στο χώρο δημιουργίας του κρασιού  και  γεμάτα νέες γνώσεις, εικόνες και αρώματα επέστρεψαν στο σχολείο! Με την επίσκεψη τους αυτή οι μαθητές έμαθαν και  κατανόησαν το ταξίδι του σταφυλιού από το αμπέλι μέχρι να γίνει το  κρασί που εμείς γευόμαστε, ένας καρπός και ένα ταξίδι ζύμωσης που συνδέεται στενά με την ελληνική και χριστιανική παράδοση!