Μαθητές των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων μαθαίνουν να αλληλογραφούν

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Στην «αλληλογραφία», κλασσική και ηλεκτρονική, ήταν αφιερωμένη η περασμένη εβδομάδα από τους μαθητές της Α’ τάξης του Δημοτικού σχολείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας  και τη δασκάλα τους, Ποτουρίδου Γεωργία. Αφορμή για την  αφιερωματική αυτή εβδομάδα ήταν η ενότητα «Tο γράμμα για την Ιωάννα» στο μάθημα της Γλώσσας.

Τα παιδιά συζήτησαν για την επικοινωνία των ανθρώπων μέσω της αλληλογραφίας, τα είδη και τις μορφές της.  Επίσης έμαθαν πώς γράφουμε γράμματα, τι γράφουμε σε αυτά, πώς τα στέλνουμε, ποιος είναι ο παραλήπτης και ποιός ο αποστολέας. Ακόμα, η συζήτηση έφτασε στο επάγγελμα του Ταχυδρόμου και στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει το γράμμα στο κάθε σπίτι.

Επόμενο στάδιο; Οι μαθητές ανέλαβαν πρωτοβουλία και πρότειναν να γράψουν και να στείλουν ένα γράμμα με παραλήπτες τους γονείς τους. Ήταν μία καλή ευκαιρία για να εξασκήσουν πρακτικά όσα είχαν συζητήσει προηγουμένως! Πώς γράφουμε και στέλνουμε γράμματα, πού γράφουμε τις διευθύνσεις κ.ά. Όλα έγιναν με απόλυτη μυστικότητα. Με τη βοήθεια της δασκάλας του,  κάθε μαθητής και μαθήτρια έγραψε το γράμμα του, το συνόδευσε με μία ζωγραφιά ή κατασκευή, και τέλος ετοίμασε το φάκελό συμπληρώνοντας τα ονόματα του αποστολέα και του παραλήπτη.

Οι μικροί μαθητές της Α' δημοτικού που πριν λίγους μήνες δεν ήξεραν να γράφουν παρά ελάχιστες λεξούλες, κατάφεραν να συνθέσουν τα δικά τους γράμματα! Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος, η συγκίνηση της δασκάλας εύγλωττη, και η αγωνία όλων τεράστια για το πότε θα φτάσει το γράμμα τους στο σπίτι καθώς και για τις αντιδράσεις των γονέων στην έκπληξη αυτή!