Επίσκεψη μαθητών των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στο Βυζαντινό Μουσείο

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Οι μαθητές της β΄γυμνασίου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας Ι. Σαφαρίκα- Ι. Μπαρμπαρούση πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη με την καθηγήτρια τους κ. Σπελέτα,  στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας προκειμένου να  παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ», μια εκπαιδευτική δράση που διοργανώνεται με αφορμή την περιοδική έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας με τον ομώνυμο τίτλο. Η έκθεση, λειτουργεί στο ισόγειο, έχει τον τίτλο «Παναγιά Μου» και εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2013, με την συνεργασία της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της Ιεράς Μητροπόλεως Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας.

Οι μαθητές γνώρισαν και εμβάθυναν, μέσα από επιλεγμένες θεματικές, τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής της Παναγίας, ανιχνεύοντας την αποδιδόμενη προς τη Χάρη Της τιμή μέσα από τις εικόνες, τα φυλακτά, τα τάματα και τ’ αμέτρητα προσωνύμια. Εντυπωσιάστηκαν από τα τρίπτυχα και τις μικρότερες εικόνες με τις μορφές της Παναγίας της Οδηγήτριας, της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον, της Παναγίας στεφανωμένης με βασιλική κορώνα που εντυπωσιάζει με τα χρώματα και το χρυσαφένιο πλούτο της, την Παναγιά την Ένθρονη, αλλά και άλλους σπάνιους εικονογραφικούς τύπους της Παναγίας. Την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση έκανε η αρχαιολόγος κ. Πολατίδου  ενώ με μεγάλη προθυμία απάντησε και στις  ερωτήσεις των μαθητών αναφορικά με τα εκθέματα.

Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο χώρο του μουσείου, όπου είδαν και περιεργάστηκαν τη συλλογή κειμηλίων από τους βυζαντινούς χρόνους: βυζαντινά νομίσματα, ψηφιδωτά δάπεδα, αγγεία και σκεύη των βυζαντινών νοικοκυριών, χειρόγραφα βιβλία κ.ά.  Αντικείμενα όπως αυτά που γνώριζαν μέσα από το βιβλίο της Ιστορίας και των Θρησκευτικών τους ήρθαν και "ζωντάνεψαν" μπροστά τους, δημιουργώντας εντονότατες εντυπώσεις και καθιστώντας τη μάθηση πραγματικά βιωματική!

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γνώσεις που απόκτησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στα μαθήματα της Ιστορίας και  των Θρησκευτικών, βοήθησαν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα το πρόγραμμα αλλά και τα ευρήματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου, ταξιδεύοντας για λίγο στην εποχή του Βυζαντίου.

Βασική αρχή διδασκαλίας και μάθησης στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας είναι η προσπάθεια εμπλουτισμού του σχολικού εγχειριδίου με υλικό που προκύπτει από έρευνα - προσωπική ή ομαδική - των μαθητών (διαδίκτυο, βιβλιογραφία κλπ) όσο και με αυτοψία, επίσκεψη σε χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο οι γνώσεις αποκτώνται και εντυπώνονται πιο ουσιαστικά στο μυαλό των μαθητών!

“Ευχαριστούμε τη Σχολική Σύμβουλο κ. Συργιάννη που μας τίμησε με την παρουσία της κατά τη διδακτική μας επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και την κ. Πολατίδου για την ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου”, αναφέρει η ανακοίνωση των Εκπαιδευτηρίων.