Μέτρα εναντίον της Ρωσίας θα πλήξουν τις εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

kompostarodakino87876 1

Την ανησυχία της εκφράζει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας για πιθανά μέτρα εις βάρος της Ρωσίας που θα πλήξουν τις εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων. Συγκεκριμένα αναφέρει: "Με ιδιαίτερη ανησυχία ο κλάδος μεταποίησης φρούτων παρακολουθεί την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Η λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας απειλεί άμεσα τις εμπορικές μας σχέσεις με τη χώρα αυτή αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι εύλογο να περιμένουμε αντίμετρα.

Η ρωσική αγορά αποτελεί μια εξαιρετική αγορά για τον κλάδο μας. Κοντά στους 10.000 τόνους κομπόστας ροδακίνου εξάγονται κάθε χρόνο εκεί. Οι σοβαρότερες συνέπειες όμως, σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία θα επέλθουν για το χυμό. 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδακίνου που παράγεται στην πατρίδα μας καταλήγουν στη ρωσική αγορά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών συμπυκνωμένου χυμού ροδακίνου. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκ. ευρώ συναλλάγματος.

Η αγορά όμως δε λειτουργεί μηχανιστικά. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όσοι παίρνουν τις αποφάσεις είναι ότι αν βγούμε από τη ρωσική αγορά για ένα χρόνο, θα αντικατασταθούμε από άλλους προμηθευτές. Και θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά το κομμάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Όσο για τις άμεσες επιπτώσεις, θα παρουσιαστεί η ανάγκη οι ποσότητες που δε θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Ρωσία να εξαχθούν σε άλλες αγορές. Μια τέτοια αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα προϊόντα μας.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε για τις ζημίες που θα μας επιβάλλουν".