ΛΑΣ: Ο πολιτισμός εργαλείο ανάτασης του λαού και όχι χειραγώγησής του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΝΑΟΥΣΑ

las veria

Από την Λαϊκή Συσπείρωση Νάουσας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η παιδεία, ο αθλητισμός, οι βιβλιοθήκες, οι διάφορες μορφές τέχνης (κινηματογράφος, θέατρο, φωτογραφία, ζωγραφική κλπ), η συλλογική ανώνυμη λαϊκή δημιουργία (που καταγράφεται από τη λαογραφία) και γενικά ο Πολιτισμός δημιουργείται και προσφέρεται για να καλλιεργήσει και να ολοκληρώσει την προσωπικότητα του άνθρωπου και να εξυψώσει τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κοινωνίας συλλογικά. Στον καπιταλισμό όμως οι τομείς αυτοί αποτελούν άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας, συναλλαγής, αντιπαράθεσης, χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λόγου, με μια κουβέντα εκφυλισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας, όπου η συλλογικότητα υποκαθίσταται από τον ατομικισμό. Αυτές τις αξίες προσπαθούν να μας επιβάλλουν το κεφάλαιο, η άρχουσα ελίτ της χώρας μας, μαζί με τη δουλοπρεπή κυβέρνηση που ελέγχουν. Αυτές είναι οι πολιτισμικές αξίες της ΕΕ και το απολογητών του καπιταλισμού.

Αναγκαζόμαστε να τα πούμε όλα αυτά, γιατί από τον κανόνα αυτό δε ξεφεύγει η Σημερινή Δημοτική Αρχή , που με αφορμή τις εκλογές βρήκε στον πολιτισμό πεδίο δόξης λαμπρό για προεκλογικές συναλλαγές, εκδουλεύσεις, αλισβερίσια, τυχοδιωκτικές υποσχέσεις, ψηφοθηρία.

Ο οίκος της βιβλιοθήκης, υπήρχε καταρχήν σκέψη να παραχωρηθεί στον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας , στην συνέχεια σε άλλο Πολιτιστικό Σύλλογο της Πόλης , αλλά φαίνεται ότι δεν έφερνε τα αναμενόμενα πολιτικά ΚΕΡΔΗ. Με τη Πρόσφατη Απόφαση της Δημοτικής Αρχής γίνεται προσπάθεια να εξαγοραστεί η ιστορία, η υπερηφάνεια, η αξιοπρέπεια, αλλά και η ... ψήφος του ποντιακού πληθυσμού του Δήμου. Πρόχειρα, προεκλογικά τυχοδιωκτικά, χωρίς καμία μελέτη, η βιβλιοθήκη παραχωρείται στην Εύξεινο Λέσχη. Δεν αποκλείεται βέβαια μετεκλογικά, άν ανακαλύψουν ότι το κτίριο δεν είναι «κατάλληλο», να παραχωρηθεί κάπου αλλού. Όλα αυτά τα είδαμε στην πρόσφατη ιστορία της πόλης μας.

Αυτού του είδους οι λογικές και οι πρακτικές, είναι μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα μας, αλλά και την πόλη μας σε αυτήν την κατάντια και είναι ευκαιρία να καταδικαστούν.

Με την ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε τα εξής: Ήταν ηρωική η προσπάθεια των Ποντίων της πόλης μας να σώζουν σε συνθήκες ανελέητου διωγμού την βιβλιοθήκη της Αργυρουπόλεως και δείχνει ποιες ήταν οι πραγματικές τους αξίες: το συλλογικό, το πνευματικό υπερίσχυε της ατομικής περιουσίας. Ήταν, όμως, εξίσου ηρωική και η προσπάθεια τους μέσα σε συνθήκες προσφυγιάς και φτώχειας, όταν οικοδομούνταν ο ελληνικός καπιταλισμός με κινητήριο δύναμη το ατομικό συμφέρον, αυτοί έχοντας σαν εφόδιο ψυχής τη συλλογικότητα και κόντρα στις αξίες που προωθούσε η τότε και τώρα άρχουσα τάξη, έκαναν κοινωνικά μεροκάματα, για να οικοδομήσουν το κτίριο, το σημερινό της Εύξείνου Λέσχης που θα στέγαζε και θα προστάτευε τα βιβλία.

Η πλάστιγγα γέρνει πολύ βαριά από τη μία μεριά, όταν υπάρχουν ιστορία, αξιοπρέπεια, αξίες, για να ξεπουληθούν με λίγες ψήφους που υπάρχουν από την άλλη μεριά προκειμένου να σωθεί η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Θέση μας είναι ότι, μια τόσο σημαντική απόφαση της στέγασης της βιβλιοθήκης της Ευξείνου Λέσχης, πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και να είναι επεξεργασμένη και μελετημένη. Κάποια από αυτά τα κριτήρια μπορεί να είναι η σύγχρονη χωροταξία, η σύνδεση της με παρεμφερείς θεματικές ενότητες, το σύγχρονο κτίριο που θα τη φιλοξενήσει να έχει κατάλληλες συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία) για να αποφεύγονται οι φθορές.

Επιπλέον προτείνουμε ότι, μπορούν να συλλειτουργούν η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Βιβλιοθήκη της Εύξεινου Λέσχης, με κατάλληλα κριτήρια έκτασης και χωροταξίας , δημιουργώντας δύο ανεξάρτητα, όμορα τμήματα. Έτσι δημιουργείται ένας πνευματικός φάρος στην πόλη μας με ευρύ θεματικό πλαίσιο, που θα αποτελεί πόλο έλξης των Δημοτών και επισκεπτών και επιπλέον θα είναι πνευματικό στολίδι. Η ρεαλιστικότητα αυτής της πρότασης ενισχύεται από το γεγονός της οικονομίας των λειτουργικών εξόδων. Μία πρώτη ενδεχόμενη λύση, που θα πρέπει να μελετηθεί είναι ο Πολυχώρος Πολιτισμού, που γειτνιάζει με το Μουσείο Τεκμηρίωσης και Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

Τέλος προτείνουμε ότι, πρέπει να γίνει καταγραφή, αξιολόγηση, ιεράρχηση των αναγκών όλων των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της Δήμου μας, έτσι ώστε δημιουργώντας ένα λαϊκό ενδιαφέρον εθελοντικής προσφοράς και ένα διεκδικητικό κίνημα για κρατική χρηματοδότηση , οι ανάγκες αυτές βαθμιαία να ικανοποιούνται. Είμαστε αντίθετοι με την άναρχη, τυχοδιωκτική και αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, που φέρνουν τους φορείς και τους συλλόγους της τοπικής κοινωνίας σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, προκειμένου να ικανοποιούνται προσωπικά και παραταξιακά συμφέροντα.

Αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό καλούμε να στηρίξει ο Λαός του Δήμου μας, ώστε να υλοποιηθούν από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ως Δημοτική Αρχή".