Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των αγροτών ζητά ο Βεσυρόπουλος

ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΔΙΑΦΟΡΑ

besiropoylos voyli

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους δενδροκαλλιεργητές που υπέστησαν ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο παγετός του περυσινού Μαρτίου και οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Μαίου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθεί εκτεταμένη ακαρπία και καρποπτώση ζητούν με Ερώτηση τους 15 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενεργοποιηθεί άμεσα η διάταξη του άρθρου 71 του νόμου 4235/14, που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Βουλή, με την οποία υπάγονται στους ασφαλιζόμενους κινδύνους και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ακαρπία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα να αποζημιωθούν, όσοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν σε ακαρπία και καρπόπτωση τις δενδρώδεις καλλιέργειες είχε κατατεθεί από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις».

Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν άμεση παρέμβαση από την πλευρά της Πολιτείας , προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες. Ζητάμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στην τροπολογία που καταθέσαμε και έγινε αποδεκτή πριν από περίπου δύο μήνες. Δηλαδή, να επισπευσθούν οι διαδικασίες τεκμηρίωσης των ζημιών, παράλληλα με την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αναλογιστικής μελέτης, που έχει παραγγελθεί από τον ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται να μπορούν να αποζημιωθούν. Απέναντι σε ένα έκτακτο και υπαρκτό πρόβλημα χρειάζονται πρακτικές λύσεις και άμεσες ενέργειες. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους».