Α. Βεσυρόπουλος: "Μεταρρυθμίσεις, για μικρότερο, ευέλικτο και αξιόπιστο κράτος"

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΒΕΡΟΙΑ

besiropoulos greek agribusiness Forum

Από το γραφείο του Βουλευτή Απόστολου Βεσυρόπουλου ανακοινώθηκαν τα εξή: "Σημαντικές ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που στηρίζουν και ανακουφίζουν πολίτες και επιχειρήσεις περιείχε το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Ρυθμίσεις τις οποίες υποστήριξε στην τοποθέτηση του, για τα φορολογικά ζητήματα, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθώς επρόκειτο για προτάσεις  που είχε θέσει στη διάρκεια της διαβούλευσης των προηγούμενων μηνών με τους ενδιαφερόμενους κλάδους.

Συγκεκριμένα, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τη φορολογική συμμόρφωση και στηρίζονται στον εξορθολογισμό του κανονιστικού πλαισίου, με γνώμονα τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, μειώνοντας σημαντικά τα πρόστιμα (μείωση προστίμων για την μη έκδοση αποδείξεων, δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ, καταργείται η παρακράτηση φόρου για ποσά μέχρι 300 ευρώ, η καταβολή ΦΠΑ θα γίνεται χωρίς προσαύξηση σε δύο δόσεις, αποσυνδέεται η υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την καταβολή φόρου, αυξάνεται το ακατάσχετο για  καταθέσεις, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, δεν μπορεί να γίνει  κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά κ.α.).

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο λύνεται ένα ουσιώδες πρόβλημα των παραγωγών αγροτικών προϊόντων που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με αυτό ο αγρότης που παράγει προϊόντα και τα διαθέτει ο ίδιος στις λαϊκές αγορές θεωρείται  ότι ασκεί ενιαία δραστηριότητα (αγρότη – παραγωγού)  και θα φορολογηθεί με ενιαίο τρόπο και συντελεστή 13%.

Ακόμη, διευθετείται ένα σημαντικό ζητήματα, αυτό των εγγυημένων δανείων του ελληνικού δημοσίου,  που αφορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στόχο έχει τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο εξής δεν απαιτείται η προηγούμενη εισήγηση του Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιολόγησης της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για την περίπτωση της αναστολής καταβολής δόσεων εγγυημένων δανείων, κάτι που σημαίνει ότι με Υπουργική απόφαση μπορεί να προχωρήσει η αναστολή, καταρχήν, καταβολής της δόσης του κεφαλαίου που έληξε στις 31/12/2013 για τις επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η μοναδική υποχρέωση αυτών των επιχειρήσεων είναι η  καταβολή των τόκων, ώστε να μην αυξηθεί το ύψος της παρεχόμενης από το Δημόσιο εγγύησης.

Αναφερόμενος σε αυτές τις θετικές εξελίξεις ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι μια σειρά θετικών διατάξεων που προκύπτουν από την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης πλέον γίνονται νόμος του Κράτους  με στόχο να στηρίξουν και να ενισχύσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ανάκτηση του βιοτικού τους επιπέδου θα έρθει μέσα από τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την αλλαγή των δομών της οικονομίας, από ένα μικρότερο, ευέλικτο και κυρίως αξιόπιστο κράτος. Είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα, οι πολίτες θέλουν να ακούνε προτάσεις, θέλουν να βλέπουν να υλοποιούνται αναπτυξιακές πολιτικές.

Σίγουρα υπάρχουν στο πολυνομοσχέδιο διατάξεις που αντιμετωπίζουν με κάπως άδικο τρόπο κάποιες κατηγορίες. Υπάρχουν όμως ρυθμίσεις που ανακουφίζουν τους πολίτες και οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έγινε αλλά και συνεχίζει να γίνεται. Στηρίζουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Με τη δική τους συμβολή, με τις δικές τους θυσίες βγήκαμε από τα μνημόνια. Αυτοί κράτησαν τη χώρα όρθια. Είναι καιρός τώρα να τους το αναγνωρίσουμε έμπρακτα".

Η διανομή κοινωνικού μερίσματος σε ευπαθείς, κοινωνικά, ομάδες είναι μια πρώτη έμπρακτη αναγνώριση. Θα ακολουθήσουν και άλλες».