Παρουσιάστηκε στην Βέροια το πρώτο βιβλίο της ημαθιώτισας Ελένης Δόμανου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΒΙΒΛΙΟ

domanoy

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας, παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο της ημαθιώτισας Ελένης Δόμανου με τίτλο «Τόσα λίγα για πολύ καιρό» το απόγευμα τα Τετάρτης 26 Μαρτίου. Στην αρχή της παρουσίασης , που τίμησαν με την παρουσία τους ο Γ. Μελιόπουλος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας, η Ι. Σοφρόνωφ δημοτική σύμβουλος, Θ. Δέλλας δημοτικός σύμβουλος, Π. Τσαπαρόπουλος π. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας κ.α, μίλησε αρχικά ο εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου «i Write».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας που σημείωσε: «Το «Τόσο Λίγο για πολύ καιρό» η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της συντοπίτισσας μας Ελένη Δόμανου μέσα από τον τίτλο κιόλας που εμπεριέχει το αίσθημα του παράπονου αποτελεί μια κραυγή διαμαρτυρίας για τους περιορισμού που υφίσταται μια γυναίκα από το οικογενειακό της αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Και από αυτήν τη άποψη αξίζει προσοχής, καθώς προσθέτει ως μια περίπτωση καταπίεσης και χειραγώγησης μιας συγκεκριμένης γυναίκας, της ηρωίδας Βιργινίας, στο γενικότερο προβληματισμό για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη-καπιταλιστική- για να μην ξεχνιόμαστε κοινωνία....Τα θέματα που αναδεικνύονται μέσα από την αφήγηση: Η θέση της γυναίκας, η εξάρτηση της από το ανδρικό φύλο, η κακοποίηση της γυναίκας με άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, οι αντιλήψεις για την προσδωκόμενη συμπεριφορά της γυναίκας. Και σε κάθε περίπτωση η συγγραφέας φροντίζει να τα παρουσιάζει και με αρκετές ψυχογραφικές παρατηρήσεις....»

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Έφη Τσαπαροπούλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπογράμμισε: «...Είναι ένα διαχρονικά πολύτιμο βιβλίο το οποίο πραγματεύεται και αποτυπώνει πλήρως το σοβαρό και διαρκώς επιδεινούμενο φαινόμενο τόσο της παιδικής όσο και της γυναικείας κακοποίησης. Έχει σκοπό να βοηθήσει κάθε γυναίκα να συνειδητοποιήσει ότι δεν ευθύνεται για τη συμπεριφορά του γονέα-συντρόφου και ότι πάνω απ' όλα δεν είναι μόνη. Βιβλία σαν και αυτά ξυπνούν συνειδήσεις και κοινωνίες. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της υποχρέωσης όλων μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα, θεσμικά αλλά και ατομικά. Τόσο η παιδική όσο και η γυναικεία κακοποίηση αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αποσιωπώντας το πρόβλημα, ένα φαινόμενο συχνό και υπαρκτό όπως δείχνουν οι στατιστικές καταδικάζουμε το μέλλον όλων μας. Οι γονείς έχουν ευθύνη, τα παιδιά έχουν δικαιώματα και το πρόβλημα έχει λύση...»

Τέλος η συγγραφέας , αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου, σημείωσε: «...Θέλοντας να αποτυπώσω στο χαρτί τις σκέψεις μου, με τρόπο ευκολονόητο για τον αναγνώστη, δημιούργησα τους χαρακτήρες του βιβλίου, με κεντρικό πρόσωπο τη Βιργινία. Στόχος μου ήταν να δείξω μέσα από την καθημερινότητα τους, τις ανασφάλειες τους, τις άλλοτε λανθασμένες επιλογές και άλλοτε σωστές αποφάσεις τους ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον στην παιδική ηλικία. Ότι σημαδεύει τον άνθρωπο και τα σημάδια του τον ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή...»