Επίσκεψη μαθητών των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων στο λαογραφικό μουσείο της Νάουσας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκθέσεις με πλούσιες μορφές τέχνης ή και μουσεία πολιτισμού μπορεί να αποτελέσουν ένα δυνατό εργαλείο εκπαίδευσης και καλλιέργειας των παιδιών μας. Στα Εκπαιδευτήρια Βέροιας όλοι οι μαθητές βιώνουν τέτοιες εμπειρίες, με οργανωμένες επισκέψεις από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους σε τακτική βάση. Συχνά, το μάθημα της ιστορίας βασίζεται και εμπλουτίζεται με ερεθίσματα μετά από παρόμοιες επισκέψεις.

Κάπως έτσι, για τα περισσότερα παιδιά, η επίσκεψη στα Μουσεία τείνει να ταυτιστεί με ευκαιρία δραπέτευσης από τον χώρο του σχολείου, σαν μία εκδρομή γνωριμίας και προσέγγισης του πολιτισμικού μας πλούτου, εφόσον εντάσσεται σε ένα οργανωμένο πλαίσιο και με μαθήματα που σιγά - σιγά τα φέρνουν κοντά στον πολιτισμό.

Η επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο της Νάουσας έμεινε αξέχαστη στους μαθητές της Ε΄ τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων.  Πρόκειται για «ένα πολύ διαφορετικό μουσείο» όπως το χαρακτήρισαν τα ίδια τα παιδιά, αφού αναπαριστά τη ζωή των ντόπιων κατοίκων εκατό περίπου χρόνια παλαιότερα.

Το μουσείο στεγάζεται σ΄ ένα διώροφο αρχοντικό της εποχής, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Νάουσας και στα εκθέματά του περιλαμβάνει κυρίως οικογενειακά κειμήλια που δώρισαν πολλοί κάτοικοι της πόλης.

Μπαίνοντας στο μουσείο, στο ισόγειο δηλαδή του σπιτιού, παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή μιας νοικοκυράς με τον αργαλειό της, το αδράχτι, τη ρόκα, τα οικιακά σκεύη, αλλά και η καθημερινή ζωή του άνδρα με τα αγροτικά του εργαλεία και το τουφέκι του.

Στον πρώτο όροφο μπορεί κανείς να θαυμάσει το εσωτερικό ενός σπιτιού εκείνης της εποχής με την τραπεζαρία, το σαλόνι, αλλά και τον χώρο όπου καθημερινά χρησιμοποιούσε η οικογένεια. Ξεχωρίζει η καλόγουστη διακόσμηση με τα χειροποίητα κεντήματα  και υφαντά με την φροντίδα και την αισθητική μιας άλλης εποχής0.

Στο δεύτερο όροφο παρουσιάζεται  η επίσημη ενδυμασία του άνδρα και της γυναίκας, που διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία της. Εδώ εντυπωσιάζει το μικρό ανάστημα των ανθρώπων που εξηγείται από πλέγμα γεωγραφικών και κοινωνικο-επιστημονικών παραγόντων. Ο ίδιος όροφος φιλοξενεί  και αντικείμενα (όπλα, φορεσιές κ. α. ) πολλών οπλαρχηγών του μακεδονικού αγώνα.

Σκοπός της επίσκεψής μας στο μουσείο ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων έναν αιώνα παλιότερα, να τον συγκρίνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής και να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της τεχνολογικής εξέλιξης και των αλλαγών που επέφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, τα παιδιά που επισκέπτονται ένα μουσείο μέσω μιας οργανωμένης επίσκεψης, με το σχολείο ή με τους γονείς τους, είναι πιθανότερο να εκτιμήσουν τον πολιτισμό και τις τέχνες και να επισκέπτονται από μόνα τους στο μέλλον τους χώρους αυτούς!

«Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του μουσείου για την όμορφη ξενάγηση και την πολύτιμη ενημέρωσή μας», αναφέρει η ανακοίνωση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας.